Dobrovoľný hasičský spolok v Hložanoch 80 ročný

Dobrovoľný hasičský spolok v Hložanoch 80 ročný
 
Pohľad na požiarnu zbrojnicu vždy u ľudí vzbudzoval pocit istoty, že v najhorších životných situáciách je pomoc nablízku. I napriek tomu, že posledných 15 – 20 rokov pracujú v sťažených podmienkach, svedomite si spĺňali záväzky. Členovia Dobrovoľného hasičského spolku v Hložanoch svoje poslanie - "zachraňovať ľudské životy a majetok“ spĺňajú už celých osem dekád. Tak ako ich dedovia a otcovia. Jeho nástupcovia budú tiež.
 
foto
 
Osemdesiat ročnicu hložianskeho DHS členovia spolku a hostia si pripomenuli v sobotu podvečer 28. apríla . Oslavy odštartovali ukážkovým cvičením na brentači pred domom DHS, ktoré predviedli ôsmi domáci pionieri a štyria pionieri z DHS B. Petrovec. Oslavy vyvrcholil slávnostným zhromaždením v kultúrnom dome. Slávnosť dotvorila osobitná neveľká publikácia z činnosti DHS v období rokov 1932 – 2012 ako prvá takéhoto druhu, ktoré vydalo DHS. V rámci slávnostnej akadémie odznel aj referát v podaní moderátorky programu Maríny Zahorcovej a autora publikácie novinára Juraja Bartoša.
 
foto
 
V programe nevystalo ani hudobno poetické pásmo. Niekdajšiu hymnu dávno zaniknutej hložianskej dychovky, pieseň Horele lipka zaspievali Jaroslav Kriška a Adam Vladislav Stupavský. Celé podujatie spestrila výstava fotografii, písaných dokladov ako i výstavy požiarnického výstroja z dejín spolku v aule Domu kultúry. Na slávnostnom zhromaždení spolku a požiarnikom boli udelené príležitostné uznania ako i vyznamenania . V príhovore predsedu obce B. Petrovec Vladimíra Turana bolo počuť, že z obecného rozpočtu sa na činnosť požiarnických spolkov vyčleňujú prostriedky a tak bude aj do budúcna. Vo svojom osobitnom príhovore predseda RMS Ján Bohuš medziiným ako darček DHS odovzdal zmluvu na kúpu počítača pre činnosť spolku.
 
foto
 
Okrem požiarnikov, v organizácii a realizácii celých osláv v značnej miere sa podieľal aj spolok žien Slovenka, hložianske Miestne spoločenstvo, Obec Báčsky Petrovec a jednotlivci, ktorým sa v mene spolku ďakovnou listinou zavďačil predseda spolku Miroslav Jaško. Veľkou podporou hložianskym požiarnikom seniorom v príprave osláv boli ich manželky.
 
Jasminka Činčuráková - Galambošová
Foto: Samuel Macko ml. predseda dozorného výboru

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články