Slovenský národný dom v Dobanovciach

Slovenský národný dom v Dobanovciach
 
Aj keď málopočetní, dobanovskí Slováci si vďaka svojej húževnatosti, v ťažkých časoch vybudovali nový slovenský dom. Jeho dnešným slávnostným otvorením, otvorili dokorán aj dvere pre všetkých, čo im slovenskosť či spolupráca s tamojšími Slovákmi ležia na srdci. Tento nový, útulný kútik je istou zárukou, že si zo 200 Slovákov žijúcich v Dobanovciach materčinu aj ďalej budú zachovávať. Plánujú sa ihneď dať aj do príprav monografie o živote a práci dobanovských Slovákov.
 
foto
 
foto
 
Na slávnostnom otváraní sa zúčastnil aj primátor Belehradu Dragan Djilas (Foto FoNet)
 
Podľa slov Željka Čapeľu, zástupcu predsedu obce Surčín, do ktorej Dobanovce patria a tiež aj zástupcu predsedu SKOS Šafárik v Dobanoviach, Obec Surčín pomohla značnou sumou výstavbu domu a na vybavenie miestností prostriedky v hodnote 400 000 dinárov vyčlenila Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM). Každý dinárik dobre prišiel a ešte lepšie bol využitý a tak veľa im znamenala i peňažná zbierka v sume 460 eur, ktorú vykonali členovia Slovenského evanjelického cirkevného zboru Leverton – Melbourne z Austrálie.
 
foto
 
„Výstavbu Slovenského národného domu v Dobanoviach vyfinancovala Mestská obec Surčín, čo predstavovalo darček obce k nášmu vlaňajšiemu jubileu – 150 rokov od príchodu Slovákov do Dobanoviec.“ povedal Željko Čapeľa.
 
K oslave jubilea dobanovských Slovákov prispel aj Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v Bratislave a Pokrajinský sekretariát pre verejné informácie a kultúru.
 
Na oslavách sa zúčastnila i predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová a predseda surčínskej obce Vojislav Janošević.

Komentárov  

+25 #1 krásnean 2012-04-29 18:20
...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články