Foto Oľga Zlochová

Prevzaté z portálu sme.sk
Kulpínske divadlo: Frajerčili na Tretej ulici v Hlbokom
 
Kultúrny umelecký súbor Zvolen z Kulpína sa predstavil v hlbockom kultúrnom dome hrou Frajerčenia na Tretej ulici. Zavítal sem na pozvanie miestneho Divadelného spolku J.M.Hurbana. Na tom, aby sa tieto dva súbory „dali dokopy“ má zásluhu predovšetkým senický evanjelický farár, senior Juraj Šefčík, ktorý v Kulpíne viac rokov pôsobil. A tak tu začalo vznikať pekné priateľstvo dvoch divadelých súborov a mnohých nadšencov – amatérov, ktorí divadlo naozaj milujú.
 
foto
 
Foto Oľga Zlochová
 
 
Kulpínčanov privítali zástupcovia obce i divadelného spolku a potom sa už všetci venovali tomu, čo sa dialo na javisku. Hra je všeobecne známa pod názvom Nebezpečné známosti od autora Choderlosa de Laclos a na jej motívy vzniklo viacero filmových adaptácií. Pre potreby kulpínskeho divadla ju upravil, zasadil do domáceho prostredia a režíroval Michal Babiak.
 
Hra bola pútavá, zaujímavá, s mierne erotickým podtónom, ktorý by sa niekomu mohol zdať až dosť výrazný. Bol to však predovšetkým príbeh o láske, ktorá môže mať rôzne podoby: nevinné, úprimné, ale aj neúprimné, falošné, kruté.... všetky sme ich mali možnosť v tomto predstavení vidieť. V každom prípade hra bola výborne naštudovaná s perfektnými hereckými výkonmi a diváci mali skvelý umelecký zážitok.
 
Kulpínski herci sa po predstavení rozišli do domácností hlbockých hercov a veru sa mali o čom rozprávať. Pri rozlúčke svojich hostiteľov do Srbska a pozvanie bolo vďačne prijaté.
 
Na druhý deň herci KUS Zvolen absolvovali ešte ďalšie predstavenie v Pezinku a potom už odišli za hlavným cieľom svojej cesty po Slovensku: na XV. Festival Aničky Jurkovičovej do Nového Mesta nad Váhom. A boli veľmi úspešní, pretože medzi deviatimi účastníkmi dostali najvyššie ocenenie – titul Laureát Festivalu Aničky Jurkovičovej.
 
Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon a najlepší mužský herecký výkon dostali predstavitelia hlavných úloh Michal Čiliak a Mária Koruniaková /na fotografiii v jednej z chúlostivých scén/. K oceneniam im srdečne blahoželáme a tešíme sa ich ďalšie návštevy u nás.
 
foto
 
Kulpín sa nachádza vo Vojvodine, v Južno-báčskom obvode v obci Báčsky Petrovec. Je to asi 30 km od Nového Sadu, južne od Malých rímskych šiancov a severne od Tereziánskeho kanálu.
 
Na základe súpisu obyvateľstva z roku 2002 má Kulpín 2976 obyvateľov. Prevažnú časť obyvateľstva Kulpína tvoria Slováci, ktorých je 2116, čiže asi 71 percent, Srbov je 634 čo je 21 percent. Niečo vyše polovice z celkového počtu obyvateľstva sú pracovne aktívni a prevažne sa zaoberajú poľnohospodárstvom - asi 72%, kým v priemysle, podobne ako aj v remeselníctve pracuje asi 7% Kulpínčanov.
 
Zdroj: kulpin.net. (IS)
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články