Nebezpečné rozprávky v súvislosti s krádežou hlasov a falšovaním volieb

Postvolebno - predvolebný cirkus
 
Nebezpečné rozprávky v súvislosti s krádežou hlasov a falšovaním volieb
 
Ak boli voľby neregulárne, to je niečo najhoršie, čo sa Srbsku v tomto období mohlo stať. Avšak, rovnako zlými či špinavými sa môžu zdať aj obvinenia politikov, ktorí ich vyslovujú, ak sú obvinenia neargumentované a nepreverené a vyrieknuté iba kvôli získaniu lacných politických bodov. To prvé nás vedie do hlbokej politickej krízy a to druhé zasa svedčí o tom, že sú niektorí politici schopní všeličoho za svoje vlastné ciele. O čo ide?
 
foto
 
Karikaturista Predrag Koraksić Corax takto vidí najnovší rozvoj situácie a koaličné dohovory
 
Predseda Zväzu vojvodinských Maďarov (SVM) Ištvan Pastor dnes vyhlásil, že na voľbách jeho strana bola poriadne okradnutá a dodal, že budú žiadať opätovnú previerku volebných výsledkov na všetkých úrovniach. Tvrdí, že sa niekde zapotrošilo takmer 30.000 ich hlasov. Podpredseda Demokratickej strany (DS) Bojan Pajtić tie tvrdenie SVM označuje za neuveriteľné avšak vyhlásil, že ak k falšovaniu došlo, zodpovední majú znášať následky.
 
Prezidentský kandidát Srbskej pokrokovej strany (SNS) Tomislav Nikolić dnes tiež zhodnotil, že voľby treba zrušiť a dodal, že DS organizovala falšovanie volieb a do volebných zoznamov dopísala 500.000 neexistujúcich a zosnulých osôb a v svoj prospech okrúžkovala ich hlasy. Nikolić dnes novinárom tiež ukázal zo 3.000 volebných lístkov, ktoré údajne predstavitelia DS zahodili do kontajnera a zamenili inými lístkami.
 
Ak sa dokáže, že predstavitelia SNS dnes ukazovali autentické volebné lístky, to nakladá orgánom, ktoré sa zaoberajú trestným právom zistiť odkiaľ lístky pochádzajú - povedal výkonný riaditeľ Strediska pre slobodné voľby (CESID) Marko Blagojević a dodal, že to potom už nie je iba volebný priestupok lež trestný čin.
 
Predseda Hnutia robotníkov a sedliakov Zoran Dragišić taktiež vyhlásil, že budú žiadať zopakovanie volieb a zhodnotil, že na nedeľňajších došlo k väčšej krádeži hlasov od tej za čias Slobodana Miloševića 1996.
 
Prezidentský kandidát DS Boris Tadić poprel obvinenia o falšovaní volieb a obvinil politických protivníkov za vytváranie tenzií.
 
Predák Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny (LSV) Nenad Čanak hodnotí, že tí čo na voľbách zle pochodili sa obvineniami snažia presunúť ťažisko pred druhým volebným kolom. Podozrenia Ištvana Pastora o 30.000 stratených volebných lístkov označil za vedeckú fantastiku.
 
V súvislosti s výsledkami nedeľňajších volieb dnes sa ozval aj podpredseda Liberálno demokratickej strany (LDP) a šéf vojvodinských liberálov Dušan Mijić, ktorý tiež vyjadril podozrenie v regulárnosť pokrajinských volieb hodnotiac, že od 5. októbra 2000 nebolo takých konfúznych volieb. Dodal, že je počet ich hlasov na pokrajinskej úrovni znížený o 2.500. Podľa jeho slov k zníženiu počtu hlasov došlo iba za pár hodín. Tiež vyzval novosadskú políciu, aby zverejnila mená osôb, ktoré boli v Novom Sade zatknuté z pokusu kupovania hlasov a tiež aby zverejnila v čiom mene sa hlasy mali kupovať.
 
Viac sto zástancov hnutia Dveri sa dnes zhromaždilo pred budovou Republikového parlamentu v Belehrade protestujúc pre údajné falšovanie volieb.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články