Príbeh nedokonalého muža snívajúceho o dokonalej rodine

Príbeh nedokonalého muža snívajúceho o dokonalej rodine
 
 ...je to najstručnejšie z obsahu filmu "Dom" (2011) mladej slovenskej režisérky Zuzany Liovej, ktorý bude premietnutý v rámci Festivalu súčasného európskeho filmu v Belehrade. Festival organizuje Delegácia EÚ v spolupráci s veľvyslanectvami členských krajín EÚ. Projekcia filmu je v stredu 16. mája 2012 o 19:00 v Dome Omladine (Makedonska 22) v Belehrade. Vstup je bezplatný, avšak svoju účasť treba zahlásiť.
 
foto
 
Z Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade oznamujú, že v prípade záujmu o bezplatné lístky treba nahlásiť účasť do 15. mája do 16:00 (na tel. čísle ambasády 011 222 38 02 alebo na e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.), aby mohli zarezervovať dostatočný počet lístkov, keďže je on obmedzený. 
 
Film "Dom" je intímnou drámou vzťahu otca a dcéry, v ktorej sa stretávajú sny rôznych generácií a ktorý sa odohráva na súčasnom Slovensku. Imrich buduje svoj vlastný životný sen – stavia dom pre svoju mladšiu dcéru Evu a očakáva, že tým navždy upevní ich rodinné puto. Na rodinnom dvore stoja rozostavané domy dva - ten prvý mal patriť Evinej sestre Jane, ktorá sa však otcovi vzoprela a Imrich ju za to z ich rodinného života vytesnil. Eva, pekné dievča na prahu dospelosti, sníva len o tom, že po maturite konečne opustí „väzenie dokonalého domova“ a slovenské malomesto a vydá sa spoznávať svet. Ťažko nesie otcove starosvetské názory a jeho prístup k matke a sestre, chodí poza školu, tajne sa stretáva so sestrou a jej rodinou, brigáduje a robí všetko preto, aby mohla čo najskôr „vypadnúť“. Nečakane jej cestu skríži nový muž, starší a ženatý Jakub a do jej života pribudne ďalšie tajomstvo. Čoskoro však všetky tajomstvá vyplávajú na povrch a otec s dcérou sa musia rozhodnúť, akým smerom sa budú ďalej uberať ich životy.
 
foto
 
Dom je celovečerný debut mladej slovenskej scenáristky a režisérky Zuzany Liovej. V svetovej premiére bol uvedený na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale 2011, v sekcii Fórum, venovanej mladým talentom, ako prvý film slovenského tvorcu po 20 rokoch. Odvtedy film úspešne cestuje po mnohých ďalších festivaloch vo svete. Tiež získal národné filmové ceny "Slnko v sieti" od Slovenskej filmovej a televíznej akadémie v šiestich kategóriách a triumfoval aj na viacerých zahraničných filmových festivaloch.
 
ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE O FILME:
Svetová premiéra: 12. 2. 2011, MFF Berlinale
Distribučná premiéra: 29. 9. 2011
Krajina pôvodu: Slovenská republika, Česká republika
Rok výroby: 2011
Dĺžka: 100 min.
Jazyková verzia: slovenská
Formát: 35mm + DCP, 1:1.85
Zvuk: Dolby Digital
Žáner: dráma
Odporúčaná prístupnosť: 15 rokov
Oficiálna stránka: www.domfilm.sk
Námet, scenár a réžia: Zuzana Liová
Kamera: Jan Baset Střítežský, Juraj Chlpík
Hrajú: Miroslav Krobot (Imrich, v slovenskom znení Ľubomír Paulovič), Judit Bárdos (Eva), Taťjana Medvecká, (Viera, v slovenskom znení Táňa Radeva), Marián Mitaš (Jakub), Marek Geišberg (Milan), Lucia Jašková (Jana), Ester Kadlecová Geislerová (Hana, v slovenskom znení Ela Lehotská), Ivan Romančík (Karol), Jana Oľhová (Milanova matka), Attila Mokos (kňaz)

Komentárov  

0 #2 filmnovinarka 2012-05-12 04:37
:-) Vstup je bezplatný, avšak svoju účasť treba zahlásiť.


Z Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade oznamujú, že v prípade záujmu o bezplatné lístky treba nahlásiť účasť do 15. mája do 16: 00 (na tel. čísle ambasády 011 222 38 02 alebo na e-mail emb.beograd@mzv. sk), aby mohli zarezervovať dostatočný počet lístkov, keďže je on obmedzený.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 kebyfilm 2012-05-12 03:40
Keby som vedel a mohol
ja by som išiel... Takto, asi nič...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články