Gréci v Maglići a Grécko v Juhoslávii

Gréci v Maglići a Grécko v Juhoslávii
 
Maglić dnes navštívili potomkovia a niekdajší obyvatelia Bulkesa, grácki občania, ktorí v dnešnom Maglići a vtedajšom Bulkesi žili v povojnovom období, v rokoch 1945-1949. Boli obyvateľmi tzv. Gréckej republiky, čo vskutku predstavovalo štát v štáte a jedinečný prípad v dejinách a v právnej regulatíve Juhoslávie.
 
foto
 
(Foto Srđan Spremo)
 
 
Obyvatelia dnešného Maglića sa do Bulkesa, - osady ktorá bola najprv nemeckou a potom v krátkom období aj gréckou – prisťahovali v roku 1949. Dnes, po 63. rokoch s nemalou dávkou hrdosti (mali sa s čím pochváliť) prijali niekdajších obyvateľov a potomkov takzvanej Gréckej republiky. Predstavitelia miestneho spoločenstva Maglić si totiž medzi svoje záväzky pre súčasnosť a budúcnosť vytýčili: „ uctievanie dejín tak svojich ako aj tých, čo na týchto priestoroch žili a ktorým je i Bulkes i Maglić ich kúskom sveta a ich slzou v oku a ich tlkotom srdca.“ S takýmto predsavzatím dnes v Maglići privítali potomkov či obyvateľov Gréckej republiky a predtým aj niekdajších nemeckých obyvateľov tejto osady.
 
foto
 
Hosťmi v Maglići dnes boli niekdajší obyvatelia Bulkesa, ktorí sa po 30. rokoch vrátili do Grécka a dnes tam aj žijú. Prijali ich predstavitelia MZ Maglić dr Rajko Perić a Radomir Zotović. (Foto Srđan Spremo)
 
Čo bola Grécka republika?
 
Na konci druhej svetovej vojny spolu s odchodom nemeckých okupačných vojsk, dobrovoľne či násilne boli vysťahovaní aj Nemci z Bulkesa, dnešného Maglića. Za nimi zostali prázdne dobre vybavené domy. Ešte aj dnes v strede Magliću, ako pamätník týchto čias, sa vzpína nemecký evanjelický kostol a o niekdajších nemeckých obyvateľoch svedčí aj nemecký cintorín.
 
Po odchode Nemcov osadu na použitie dostali grécki emigranti armády odporu ELAS tj. Gréckej národno - oslobodzovacej armády pod vedením gréckych komunistov. Mnoho príslušníkov tejto armády sa totiž nemohlo zmieriť s dohodou medzi komunistami a pravičiarskymi stranami v Grécku o odzbrojení, čiže zložení zbraní ELAS-u, čo vskutku znamenalo kapituláciu a preto opustili Grécko. Uchýlili sa aj v Bulkesi, ktorý vtedajšie juhoslovanské vedenie v máji 1945 pozmenilo v grécky utečenecký tábor. Takých táborov bolo v Juhoslávii niekoľko. Juhoslávia týmto činom, na žiadosť Komunistickej strany Grécka (KSG), vskutku dovolila utvorenie exteritorálnej gréckej obce v Bulkesi.
 
Väčšinu obyvateľstva novoutvorenej gréckej osady činili vojaci ELAS-u. V roku 1946 v Bulkesi žilo 4023 Grékov. Pred zrušením tejto gréckej republiky v roku 1949 počet jej obyvateľov dosiahol vyše 4500.
 
Grécka republika bol vskutku štát v štáte. Táto oblasť bola vyňatá z juhoslovanskej jurisdikcie a mala vlastnú správu a vlastné represívne sily oficiálne uznané zo strany juhoslovanského vedenia.
 
Katarína Pucovská
 
Viac na:
 
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články