Noc múzeí

Noc múzeí
 
Podujatie Noc múzeí sa v našej krajine usporiada po 9-ty krát. Pri tejto príležitosti, v sobotu 19. mája dvere početných múzeí budú odomknuté vo večerných hodinách a zamknuté v ranných. V kovačickej Galérii insitného umenia počas Noci múzeí pracovný čas stanovili na 18:00-02:00. V Báčskom Petrovci návštevníci budú mať príležitosť pozrieť si viaceré výstavy ale aj pozorovať hviezdy.
 
foto
 
Aj vlani v Petrovci v rámci Noci múzeí návštevníci pozorovali hviezdy (Foto archív Jaroslava Grňu)
 
Múzeum vojvodinských Slovákov v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci počas Noci múzeí ponúkne návštevníkom obtrieť si výstavu obrazov Jaroslava Šimoviča a združenie Zlaté remeslá výstavu a praktickú ukážku tradičného náčinia na spracovanie konôp. Zaplánovaná je i prednáška profesora Jaroslava Grňu a Janka Mravíka, členov astronomickej spoločnosti Univerzum z Báčskej Palanky o ich objavení novej premennej hviezdy a zaznamenaní niekoľkých tranzitov mimosolárnych hviezd. Toho času, títo naši dvaja astronómovia sa svojimi objavmi zaradili medzi najpoprednejších amatérskych astronómov v našej krajine. V prípade prajného počasie a jasnej hviezdnej noci, návštevníci budú môcť hviezdy aj pozorovať astronomickými teleskopmi z nádvoria Slovenského vojvodinského divadla. Naplánovaný je aj disko večierok venovaný hitom 60. rokov minulého storočia. Vstup na všetky akcie a podujatia je voľný.
 
Kovačická Galéria insitného umenia bola založená 15. mája 1955 ako prvá dedinská galéria z územia vtedajšej Juhoslávie. Počas tohto úctyhodného obdobia z jej lona vzišlo 37 významných svetových maliarov insitného maliarstva. Najvýznamnejšími z nich sú Zuzana Chalupová a Martin Jonáš. Galéria umenia z Kovačice má vo svojom fonde 621 obrazov a ročne cez jej dvere prejde 17 000 návštevníkov z krajiny a zahraničia. Jej expozície sa menia každý mesiac.
 
Z Múzea Vojvodiny z Nového Sadu informujú:
 
"Noć muzeja" održava se deveti put u Srbiji, u subotu 19. maja 2012. godine. Slogan ove godine je "Odličan provod u muzejima". Vrata kulturnih institucija biće otvorena u skoro 65 gradova Srbije od 18 sati do 2 sata posle ponoći.
 
Ulaznice mogu da se kupe po ceni od 350 dinara, dok će na dan manifestacije 19. maja koštati 400 dinara. .Jedna ulaznica važi za svih 50 lokacija u Novom Sadu, a ulaz je besplatan za decu mlađu od sedam godina kao i za starije od 70 godina. Karte mogu da se kupe u poslovnicama OTP banke, Turističko-informativnom centru, CARDS Service u Tržnom centru "Sad Novi Bazaar", knjižarama "Laguna" i "Vulkan", a omogućene su i on-lajn rezervacije i kupovina na www.tickets.rs.
 
I ove godine obezbedili smo vam odličan provod. Atmosferu će dočarati kostimirani volonteri koji će biti obučeni u odeću iz različitih istorijskih perioda.
 
A, vi ćete imati priliku da obučete rimsku togu, da iskusite koliko je ženama u krinolinama i steznicima bilo udobno i koliko je težak bio oklop srednjovekovnog raznika.
 
IZLOŽBE U NOĆI MUZEJA:
 
- Grafički listovi 18. i 19. veka
 
- More, kamen, grad
 
- Zlatni album
 
- U susret obnovi zgrade streljačke družine - Eđšeg
 
- Once upon a byte
 
Posetioci će imati retku priliku da učestvuju u igricama kreiranim za prve kućne računare (na svaki paran sat) i da pogledaju prikaze starih računara (na svaki neparan sat).
 
PRATEĆI PROGRAM U NOĆI MUZEJA:
 
- Klub "Valhala"
Prezentacija društvene igre „Kubura“ iz vremena bune na dahije koja na satiričan i zabavan način ilustruje ovaj deo istorije. Svi zainteresovani posetioci imaće priliku da se oprobaju u ulogama vožda, vojvode, poturice ili kabadahije! Prezentacija društvenih igara sa minijaturama na tabli koje ilustruju različite istorijske periode od kolonizacije do moderne industrijske revolucije. Izložba minijatura sa srednjovekovnom i fantazijskom tematikom na kojoj će se prikazati neke od najboljih radova u farbanju i modelovanju figura, od pakovanja do gotovog modela – korak po korak.
 
- Stilski duborez
Tokom Noći muzeja svoj rad promovisaće radionica za izradu i restauraciju stilskog duboreza. Posetioci će imati priliku da sami sa dletima isprobaju izradu jednostavnih reljefnih motiva u lipi što je sastavni deo kursa stilskog duboreza koji se održava u Muzeju Vojvodine. Takođe će biti prikazani i stari alati za obradu drveta. Prezentaciju i obuku vodi duborezac Robert Silberholz.
 
- Škola akvarela U Noći muzeja biće predstavljeni radovi polaznika Škole akvarela Muzeja Vojvodine. Školu vode slikari Branislav Marković i Višnja Stojanović.
 
- Škola kaligrafije
U Noći muzeja biće predstavljeni i radovi polaznika Škole kaligrafije Muzeja Vojvodine. Školu vodi Branimir Prosenik.
 
Pored ovih, u Muzeju Vojvodine u Noći muzeja nudimo Vam i sledeće sadržaje:
- Promocija čokolade Eugen Savojski
- Pivnica "Karlsberg" pivare

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články