Deň mladosti v Deň Petrovca

Deň mladosti v Deň Petrovca
 
Trojdňové oslavy Dňa Petrovca sa oficiálne začali dnes v popoludňajších hodinách na Námestí slobody. Jarmočná nálada, výstavy, predaj, torty a vôňa čerstvej petrovskej klobásky prilákali početných návštevníkov. Nevystal ani kultúrno-umelecký program, v ktorom si zaspievali a veselo zatancovali aj veľkí aj malí tanečníci.
 
foto
 
foto
 
V Modrom salóne v SVD bola vernisáž obrazov Márie Červenej. Mária Červená sa narodila 16. februára 1931 v Petrovci, kde zakončila i štvorročnú základnú školu a päť tried gymnázia. V školení pokračovala na Učiteľskej škole v Sombore a tam sa aj začala zaoberať kreslením. Prvýkrát svoje obrazy vystavovala na spoločnej výstave petrovských výtvarníkov v roku 1961 a v roku 1962 mala svoju prvú a v roku 1973 druhú samostatnú výstavu. Dnes otvorená výstava, ktorú s ročným oneskorením venovali maliarke k osemdesiatke, bola jej treťou samostatnou výstavou.
 
foto
 
Na vernisáži sa prihovorili Ján Brna, Mária Ivičiaková, Mária Červená, Katarína Melegová – Melichová, Jana Urbančeková – Fejzulahi a Vladimír Valentík
 
foto
 
Kolegovia výtvarníci: Michal Hasik nožničkovou technikou urobil profilový výstrižok Márie Červenej vedľa jej tohtoročného obrazu Slnečnice
 
Združenie petrovských výtvarných umelcov sa aj tohto roku malo čím pochváliť a štvrtýkrát sa predstavilo v rámci petrovských osláv. Výstava Čaro štetca pozostáva z 37 obrazov 22. autorov. O práci združenia hovorila predsedníčka Mária Ivičiaková, o výstave sa zmienil výtvarný kritik Vladimír Valentík a výstavu otvoril predseda Rady Miestneho spoločenstva Petrovec Ján Brna.
 
foto
 
foto
 
Medzi najstarších členov Združenie petrovských výtvarných umelcov sa zaraďujú Michal Hasik a Vladimír Urbanček
 
foto
 
foto
 
Najmladší maliar, ktorý sa na výstave predstavuje je 16-ročný Davor Kolarski so svojou olejomaľbou (100x70)Vizionár. Pohľad na obraz u nejedného návštevníka zaiste vyvolal nostalgické spomienky na niekdajší významný deň v dejinách niekdajšej veľkej Juhoslávie – 25. máj, Deň mladosti. Oslavovali sa ním narodeniny Josipa Broza Tita. V duchu si aj my pripomeňme 120-te výročie narodenia doživotného prezidenta SFRJ.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #1 Guest 2012-05-27 03:39
velmi sa mi pači gesto mladeho maliara a tiež aj obraz. Kiež by ich bolo viac. Gratulujem.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články