Devín – Belehrad

Devín – Belehrad
 
Slováci boli kedysi veľký národ a v 9. storočí patril medzi najväčšie Slovanské národy. Žili na Morave, Slovensku a v Panónii (dnešnom Maďarsku). Najstaršie geografické označenie veľkej Slovenskej zeme pochádza z roku 860, kde sa v nemeckej listine uvádza ako „Slougenzin“. V asi tom období , v r. 886 boli týraní a zo Slovenska vyhnaní slovenskí učeníci sv. Cyril a Metod a za túto krivdu a ich vyhnanie sa v dňoch 13. 07. - 3. 08. 2012 organizuje púť zástupného pokánia: Slovensko-Maďarsko-Chorvátsko-Srbsko, za 22 dní 590 km.
 
foto
 
Mapa vyhnaných slovenských učiteľov, kňazov a diakonov, ktorí putovali Panóniou, až k hraniciam Svätoplukovej ríše
 
 
Okrem tejto pešej púte, na rovnaký deň, 13. júla pred kostolom Svätého kríža v Devíne je stanovený i štart cyklistickej púte Devín – Benátky a tá potrvá do 20 júla 2012.
 
foto
 
foto
 
Po pešej púti bude nasledovať druhý turnus, ktorý sa začne 4. augusta a v ten deň sa v Belehrade nasadne do autobusu, ktorý bude mať namierené do Ochridu. V Ochride sa budú 9. augusta konať macedónske národné oslavy sv. Klimenta Slovenského, biskupa ochridského.
 
Nemusíte ísť na celú púť, stačí keď sa pridáte na nejaký jej úsek. Dôležité je, aby vždy niekto putoval – odkazujú organizátori.
 
Informáciu sprostredkoval Viliam Jablonický.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články