V Maďarsku zanikajú školy vyučujúce slovenčinu

V Maďarsku zanikajú školy vyučujúce slovenčinu
 
Pred 20 rokmi bolo v Maďarsku 80 škôl, kde sa vyučovala slovenčina, teraz ich je 37. Slovenské národnostné školstvo v Maďarsku je ohrozené, povedala pre TASR predsedníčka Zväzu Slovákov v Maďarsku (ZSM) Ruženka Egyedová Baráneková na margo nových zákonov v Maďarsku, ktoré situáciu ďalej zhoršujú.
 
foto
 
Foto TASR
 
Predsedníčka ZSM poukázala na skutočnosť, že oblasť školstva je mimoriadne dôležitá, od toho totiž závisí existencia národnosti.
 
"Máme vážne problémy na základných školách, v škôlkach a na vysokých školách. To znamená, že treba urobiť veľmi rýchlo také opatrenia, ktoré oživia naše národnostné školstvo. Je tu potreba pomoci zo strany Slovenska, zo strany slovenských pedagógov a potom vyvinúť tlak na to, aby slovenské národnostné školy neboli sústreďované do veľkých maďarských škôl, jednoducho aby bola zachovaná autonómia slovenského národnostného školstva," zdôraznila Egyedová Baráneková a dodala, že ak sa budú včleňovať do veľkých maďarských prostredí, je to otázka dvoch-troch rokov, keď už slovenské národnostné školstvo nebude existovať.
 
Ako dodala, problémy majú aj v oblasti metodiky, učebných pomôcok a učebníc. Situáciu v slovenskom národnostnom školstve označila za mimoriadne kritickú.
 
Podľa predsedníčky ZSM slovenské školy ťažko vyhrávajú boj s národným povedomím, ktoré vštepujú deťom na maďarských školách. Aj to je jeden z negatívnych vplyvov. Ďalej problémom je aj výchova mladých pedagógov.
 
"Nemáme študentov na vysokých školách, to znamená, že nebude slovenská národnostná inteligencia, ktorá tie deti bude ďalej viesť. Musíme hovoriť o tom, či sa budú vzdelávať na Slovensku,"konštatovala.
 
TASR
 
Viac na:

Komentárov  

0 #3 zanikaniesamuelm 2012-07-22 01:15
V Madarsku to zacalo este za komunizmu. Aj u nas v Srbsku pomaly k tomu pride, lebo si mnohi neuvedujeme to... Narodnostna rada a Matica v tom zmysle nerobia nic. Zachanuju skoly v Kysaci v Petrovci v Selenci... ovel je to horsie v prostrediach kde Slovaci ziju v mensine, z tych Slovakov a ucitelov , ktori tam robia sa nase popredne cinnitele a subjekty ako i obcnania napr. Petrovca vysmievaju. Vysmieli sme sa aj na nebohom Magistrovi. My dnes nemME skolskeho dozorcu a hovorime o pravach a demokracii...
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 oSlovMa - Slovák v Maďarskunovinarka 2012-05-30 02:51
Celý materiál nájdete tu: oslovma.hu/.../... + a tu ešte viac : slovenskezahranicie.sk/.../...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Slovák v MaďarskuoSlovMa 2012-05-29 16:58
Celý materiál nájdete tu:
oslovma.hu/.../...
+ a tu ešte viac:
slovenskezahranicie.sk/.../...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články