Hororové svedectvá

31. máj 2012 Svetový deň bez tabaku
 
Hororové svedectvá
 
Takmer v celom vyspelom svete sa vedie boj s cigaretovým dymom. V USA tohto roku ten boj začal byť skutočne surový. V TV štartovali šoty pri ktorých je ťažko zostať ľahostajným. Ponúkajú sa totiž skutočné svedectvá fajčiarov, ktorí ochoreli na rakovinu a dokážu rozprávať a dýchať iba vďaka otvoru na hrdle.
 
foto
 
foto
 
Pacient, ktorý sa musel podrobiť traheotómii – urobenie otvoru na priedušnici
 
V televíznom šote 50-ročná pacientka je najprv znázornená ako mladé dievča a potom ako žena postihnutá rakovinou hrdla, po čom jej vypadali zuby a vlasy a žije vďaka otvoru na hrdle:
 
 
 
Fajčenie je jedným z popredných a zbytočných príčin smrti. Globálne epidémia tabaku zabije takmer 6 miliónov ľudí ročne, z toho viac ako 600 000 ľudí sú vystavení pasívnemu fajčeniu.
 
Sloganom tohtoročného Svetového dňa bez tabaku je: „Stop zásahom tabakového priemyslu“ a jeho cieľom je informovať verejnosť o neférových a nebezpečných taktikách tabakového priemyslu s cieľom zasahovania do štátnych politík.
 
S cieľom znížiť počet fajčiarov a zároveň ochrániť nefajčiarov, v Srbsku bol 11. novembra 2010 vynesený zákon o zákaze fajčenia na pracoviskách, vo verejných ustanovizniach, určitých pohostinstvách a kafe baroch ako aj ďalších verejných priestoroch.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články