20. ročník súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

20. ročník súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
 
Slávnostné vyhlásenie výsledkov jubilejného 20. ročníka súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko, ktorá prebieha pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča, sa uskutoční vo štvrtok 14. júna 2012 v Nových Zámkoch. Cieľom súťaže je rozvíjať záujem detí a mládeže o slovenčinu a Slovensko a prehĺbiť vedomosti o významných slovenských osobnostiach. Na súťaži pravidelne účinkujú aj žiaci zo Srbska.
 
foto
 
 
Na slávnosti sa zúčastnia aj ocenení žiaci základných a stredných škôl zo Srbska, Chorvátska a Rumunska. Jedenásť žiakov a štyri pedagogičky zo Starej Pazovy, Kysáča, Kovačice, Pivnice a Báčskeho Petrovca, z rumunskej Gemeľčičky a chorvátskych Našíc prežijú na Slovensku príjemné tri dni, počas ktorých na nich i vďaka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) čaká pestrý program.
 
foto
 
Aj vlani zahraniční účastníci mali bohatý program a navštívili i ÚSŽZ a knižnicu, ktorá je od vlani prístupná širokej verejnosti (Foto ÚSŽZ)
 
V minulom ročníku súťaže porota udelila v kategórii zahraničných účastníkov jednu Osobitnú cenu Matice slovenskej, 1 hlavnú cenu, 1 cenu poroty a 10 čestných uznaní, pričom do súťaže prišlo 124 prác z piatich štátov: z Chorvátska, Českej republiky, Maďarska, Srbska a Ukrajiny.
 
Osobitnú cena Matice slovenskej získala Maja Vargová, žiačka 3. ročníka ZŠ Ľudovíta Štúra z Kysáča, Cenou poroty bola odmenená tretiačka na Gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci Marína Valentíková a Čestné uznania z našich účastníkov dostali: Veronika Budimská, 7. Ročník, ZŠ Jána Čajaka, Báčsky Petrovec, Danijela Čániová, 8. ročník, ZŠ Janka Čmelíka, Stará Pazova, Tabita Sara Elijaš, 1. ročník, Gymnázium Jána Kollára, Báčsky Petrovec, Anja Marčoková, 5. ročník, ZŠ Ľudovíta Štúra, Kysáč, Anna Havranová, 7. ročník, ZŠ Janka Čmelíka, Stará Pazova a Tatiana Krížová, 7. ročník, ZŠ Jána Kollára, Selenča.
 
Medzi ocenené školy sa zaradila aj ZŠ Jána Čajaka, Báčsky Petrovec a medzi štyrmi ocenenými pedagógmi bola aj Jarmila Dolinajová, ZŠ Janka Čmelíka, Stará Pazova.
 
Súťaž Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko má vlastnú erbovú pieseň (text Štefan Moravčík, hudba Milan Novák), ktorá sa od roku 1994 každoročne spieva na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov súťaže v Nových Zámkoch, pôsobisku prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka, v rámci cyrilo-metodských sviatkov slovenského písomníctva a kultúry.
 
Slovenčina, kto ti dal
toľko nežných krás,
že vždy ako potôčik
zažblnkoceš v nás?
 
Slovenčina najdrahšia,
ty si poklad náš.
To preto, že mamkino
srdce v sebe máš
 
Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa usporiada pri príležitosti Cyrilo-metodských dní slovenského písomníctva a kultúry a v znamení Roka Matice slovenskej.
 
Tento ročník sa nesie v znamení viacerých okrúhlych jubileí významných slovenských literátov, národných buditeľov a spoločenských dejateľov v obrodení ducha, jazyka, kultúry a národného povedomia Slovákov - 250. výročia narodenia Antona Bernoláka, 200. výročia narodenia Sama Chalupku, 190. výročia narodenia Jána Kalinčiaka, 160. výročia úmrtia Jána Kollára, 190. výročia narodenia Janka Kráľa, 120. výročia narodenia Štefana Krčméryho, 190. výročia narodenia Jána Palárika, 30. výročia úmrtia Mila Urbana, 155. výročia narodenia Terézie Vansovej a 200. výročia narodenia Jonáša Záborského.
 
Súťaž sa realizuje za podpory Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Ministerstva kultúry a cestovného ruchu Slovenskej republiky, Štátneho pedagogického ústavu, SPN – Mladé letá, Matice slovenskej, Vydavateľstva Matice slovenskej, Spolku slovenských spisovateľov, Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články