Silbašské čaro višieň

Silbašské čaro višieň
 
Tretie, takmer už tradičné podujatie Čaro višieň prebiehalo v nedeľu 10. júna t.r v sále silbašského Domu kultúry. Svojou prítomnosťou ho poctil aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade Dr. Ján Varšo s manželkou Vierou, ako aj predseda Obce Báčska Palanka Dragan Bozalo, predseda SVS Viliam Slavka, riaditeľ NVU Hlasu ľudu Samuel Žiak, predseda Rady MS Silbaš Danilo Pejak, riaditeľ silbašskej základnej školy Đoka Milić a evanjelický kňaz Vladimír Lovás st.
 
foto
 
V sprievode riaditeľky Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Miliny Sklabinskej hostia urobili obchôdzku budovy Miestneho spoločenstva, Základnej školy bratov Novákovcov, ako aj evanjelického chrámu Božieho.
 
Kultúrno-umelecký program sa niesol v znamení višieň. Otvorila ho Milina Sklabinská vyzdvihnúc hrdosť na svoj silbašský pôvod. Striedali sa v ňom piesne, recitácie, tance a hry, ktoré predniesli členky Aktívu žien – spevácka skupina Silbašanky a žiaci základnej školy. Program spestrili aj členovia Združenia ochotníckeho spolku zo Silbaša a Slovenské kultúrne centrum P. J. Šafárika z Nového Sadu s tanečnou skupinou, sólo spevákom Ivanom Slávikom a orchestrom.
 
Silbašské višne i toho roku hojne zakvitli a všetci prítomní z nich mali rôznoraké pôžitky, tak sladké, ako aj umelecky pôsobivé.
 
Vladislava Lovásová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články