Deň Bajše

Deň Bajše
 
Zajtra 16. júna budú oslavy Dňa Bajše, v rámci ktorých organizátor – Miestne spoločenstvo usporiada najprv slávnostné zasadnutie Rady Miestneho spoločenstva a v pokračovaní i početné kultúrno-umelecké, športové a zábavné programy. V tejto multietnickej osade s asi 2500 obyvateľmi, žijú aj Slováci, síce už ich je iba zo 150, slovensky už ťažko hovoria, avšak aj tak málopočetní, predsa prejavujú snahu o zachovanie materčiny. Dôkazom toho je aj táto pozvánka:
 
foto
 
foto
 
Harmonogram osláv:
11:00 Slávnostné zasadnutie Rady miestneho spoločenstva vo veľkej sieni hasičského domu
12:00 Vernisáž výstav
14:00 Začiatok varenia paprikášu
15:00 Slávnostný začiatok Dňa osady
15:15 Prezentácia Združenia slobodných strelcov Bácsér
16:15 Odmeňovanie bajšanských darcov krvi
16:45 Vystúpenie umeleckej tanečnej skupiny a spevákov
17:45 Zábava do svitania na dvore dedinského domu
 
Bajša je osada v obci Báčska Topola a prevažnú časť obyvateľstva tvoria príslušníci maďarskej národnostnej menšiny (65,07%) a ostatnú časť tvoria Srbi, Slováci, Chorváti, Rómovia, Rusíni... Roku 1971 v Bajši bola zatvorená slovenská škola a v súčasnosti výučba na základnej škole prebieha iba v maďarskom a srbskom jazyku. Existuje však možnosť zvoliť si slovenčinu ako fakultatívny predmet. Slovenčinu už zriedkavejšie možno počuť aj v evanjelickej cirkvi v Bajši, kde slúži Mgr.Th Marta Dolinská, ktorá bohoslužby odbavuje prevažne v maďarskom jazyku, keďže po slovensky už veľmi málo evanjelických veriacich rozumie.

Komentárov  

+1 #2 Guest 2012-06-25 05:20
Bajša, ako naša vysunutá osada, už 200 rokov bojuje o svoju slovensku identitu, ale za chotárom je Topoľa (svojho casu tiež slovenská osada)... V Bajši služili mnohí naší národovci, ale nevydržali, ako napr. S. Homola, L. Babylon, M. Kmeť, K. Kvas... Vtedy na naše zbory naliehala madarizácia, ale teraz je to už inak. Pozrite sa okolo. V mnohých zboroch sa už káže po srbský, ba v nejednom sa aj konfirmácia odbavuju v tejto reči. Skoly nám zanikaju... situácia o nič lepšia, ako skorej. Na preverenie si dát odporučam prečítať si "Slovenská ev. cirkev v kráľovstve Juhoslovanskom" - A. Vereš.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 Guest 2012-06-17 16:48
Zalost Bozia.....Kde su Slovaci a Madari spolu, vzdy ich madarizuju........
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články