Darček z ľudovej tradície

Darček z ľudovej tradície
 
V nedeľu v Hložanoch slávnostne otvorili Darčekový stánok. Vybudovali ho vďaka prostriedkom z projektu Afirmácia ženskej tvorivosti, ktorý realizoval Klub podnikavých žien. Do projektu sa zapojilo vyše 30 účastníčok zo všetkých štyroch miestnych spoločenstiev Báčskopetrovskej obce. Afirmáciu ženskej tvorivosti podporil Balkánsky fond pre lokálne iniciatívy z Belehradu. Okrem pracovných dielní a seminárov, ktoré absolvovali účastníčky projektu, jeho súčasťou bola výstavba stánku na predaj zhotovených výrobkov. Vyzdvihla to vo svojom pozdravnom príhovore predsedníčka Klubu podnikavých žien a Spolku žien Slovenka z Hložian Viera Miškovicová.
 
foto
 
Cieľom projektu Afirmácia ženskej tvorivosti je zachovať ľudové umenie a ľudové vzorky v novom rúchu, ako darčeky – suveníry a pritom umožniť ženám dodatočný zárobok, vlastne umožniť im čiastočné ekonomické osamostatňovanie. Projekt realizoval Klub podnikavých žien, ktorý získal podporu nadácie BCIF, z programu Aktívne spoločenstvá.
 
foto
 
Klub podnikavých žien bol založený a potom registrovaný v roku 2010 z iniciatívy Asociácie slovenských spolkov žien s cieľom podnecovať ženy materiálne sa osamostatňovať a zapájať sa do spoločenských aktivít svojho prostredia.
 
foto
 
Na začiatku svojej činnosti, aktivity Klubu boli zamerané prevažne na spoluprácu s inými združeniami a organizáciami s ktorými jestvovali styčné body. Ženy sa podieľali v organizácii seminárov a dielní pre zamestnávanie a samozamestnávanie žien v spolupráci s Agentúrou Alma Mons z Nového Sadu a Akadémiou ženského podnikania z Kikindy, spolupracovali s Národnou službou pre zamestnávanie a Centrom pre sociálnu prácu v Báčskom Petrovci. Nadviazaná bola i kvalitná spolupráca so spolkami žien v Báčskopterovskej obci: so Spolkom žien Slovenka z Hložian, Spolkom petrovských žien, Spolkom kulpínksych žien a Spolkom žien z Magliću.
 
Koncom minulého a začiatkom tohto roku so spolkami žien boli realizované dve akcie. Jedna bola organizovaná s Centrom pre sociálnu prácu z Báčskeho Petrovca, počas ktorej z materiálu ktorý zadovážil Centrum, boli zhotovené darčeky a suveníry. Prostriedky z predajnej výstavy zhotovených darčekov Centrum pre sociálnu prácu usmernil pre potreby starších spoluobčanov.
 
foto
 
Druhá aktivita bola realizácia projektu Afirmácia ženskej tvorivosti. Projektom boli zaplánované dielne tkania a vyšívania, zadováženie materiálu pre dielne, seminár o dedinskej turistike, možnosti predaju suvenírov ako aj seminár a dielňa dizajnu výrobkov s ľudovými motívmi a balenie darčekov. Súčasťou projektu bola výstavba účelového Darčekového stánku.
 
Projekt prebiehal od januára do mája 2012 roku.
 
Počas februára prebiehali dielne vyšívania, ktoré navštevovalo vyše 20 účastníčok. Pripravený bol celý spektrum darčekov s vyšívanými motívmi na rôznych druhoch materiálu s rôznymi technikami. Veľká časť týchto, prevažne úžitkových predmetov je ponúknutá na predaj v Darčekovom stánku.
 
Počas marca a začiatkom apríla sa konali dielne tkania. Krosná pre tieto dielne poskytol Spolok žien Slovenka. Na dielňach tkania sa záujemkyne naučili základy tkania na malých krosnách, tvorbu vzoriek pre rozličné účely: ako módne doplnky, šály alebo prestierky.
 
Stánok, ktorý bol zaplánovaný projektom, finančne prevýšil zaplánovanú sumu a chýbajúce prostriedky priložili Obec Báčsky Petrovec a Miestne spoločenstvo Hložany.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články