Cena Rozletov Ivane a Emílii

Cena Rozletov Ivane a Emílii
 
V Starej Pazove prebiehalo 41. Stretnutie pod lipami, - podujatie, ktorému holdujú najmä mladí Rozletovci, nádejní autori tak poézie ako aj výtvarných prác. Program štartoval na pravé poludnie, v staropazovskej Základnej škole hrdinu Janka Čmelíka, ktorá privítala slušný počet účastníkov, návštevníkov a hostí podujatia. Titul najlepšej vlaňajšej Rozletovky za poéziu získala Ivana Vozárová z Kysáča a za ilustrácie Emília Valentíková z Báčskeho Petrovca.
 
foto
 
Cover photo by Jarmila Takáčová
 
Po školskom programe prítomní navštívili Stredisko pre kultúru v Starej Pazove, kde si obzreli nainštalovanú výstavu novosadského maliara Dragoslava Višekrunja, tiež mestskú knižnicu. Potom sa dejisko presunulo do SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka, kde otvorili výstavu rozletovských ilustrácií. Česť patrila akademickému maliarovi a profesorovi Jozefovi Klátikovi.
 
foto
 
Z otvárania výstavy rozletovských výtvarných prác - Jozef Klátik a šéfredaktor Vzletu Stevan Lenhart (Foto: Vladislava Lovásová)  
 
Ústredná časť stretnutia, v rámci ktorej rozletovskí autori predniesli vlastné práce, prebiehala v divadelnej sieni. To čo je však najdôležitejšie sú ceny Rozletov, o ktoré sa uchádzali mladí umelci a nádejní spisovatelia z Báčskeho Petrovca, Selenče, Starej Pazovy, Kysáča, Padiny, Kovačice, Suseku. O cenách Rozletov rozhodli dve poroty. O literárnej cene rozhodovala komisia v zložení Anna Simonovićová, Michal Bíreš a Andrea Speváková, kým o výtvarných prácach rozhodli Ján Stupavský, Michal Ďurovka a Jarmila Takáčová. Literárna komisia sa zhodla - nositeľkou ročnej ceny Rozletov je osoba, ktorej verše skutočne sľubujú, lebo ako sama píše "až kým som ranená,môžem sa liečiť”. Ide o Ivanu Vozárovú z Kysáča.
 
foto
 
Laureátky za výtvarnú a literárnu tvorbu s moderátorkou na javisku ( Foto: Vladislava Lovásová)  
 
Cenu Rozletov za najlepšie ilustrácie, pri ktorých badať ucelenosť, odborný prístup k tvorbe, tiež autorskú pečať udelili Emílii Valentíkovej z Báčskeho Petrovca.Treba pripomenúť, že sa Rozletovcom, okrem hostiteľov, prihovorili aj naši renomovaní kultúrni dejatelia, literáti a výtvarníci Jozef Klátik, Katarína Hricová, Martin Prebudila, Jaroslav Litavský, Annamária Boldocká Grbićová, Ján Majorský a iní. Stretnutie mladých umelcov a priaznivcov umenia moderovala Ana Mária Simonovićová a trefne ho uzavrelo predstavenie Neresti ľudstva, v podaní staropazovských ochotníkov VHV a SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka.
 
 
Andrea Speváková

Komentárov  

0 #2 Andrea 2012-06-23 07:52
no, Martine, pekne doplníš, a je to komplet :-)
B)
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 krasneMartin 2012-06-22 18:27
Áno, bolo to krásne, aj Andrea to krásne informovala našu širšiu a širšiu verejnosť, len neprezradila dobrý duch tohto stretnutia, ktorý vdýchol Štef Lenhart - ako alfa a omega tohto dobrého stretnutia - a potom i dobrý duch Jaroslava Litavského - Didiho, ktorý mal čo dať a povedať, hoci sa narodil, ešte kým Rozlety neboli a aj letov bolo veľmi málo...
Proste, dnes to malo dušu...

Naučil nás ten Didi svojimi veršami, že nikdy netreba zomrieť - pred vlastnou smrťou... Treba sa jej usmiať priamo do tváry, dať si pivo s Rozletovcami a potom už všetkým bude dobre...
Bez primjedbe...
Pozdravujem mladosť, Arsena, ale aj nás, kerí sme sa dnes s nimi mali dobre...
kľačím pred touto dnešnou dobrotou...
martin
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články