K výšinám

K výšinám
 
Dnes podvečer v evanjelickom kostole vo Veľkom Krtíši v SR otváracími službami Božími sa začala III. konferencia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí. Zajtra 28. júna sa konferencia naplno rozbehne a o 18:00 bude vernisáž z tvorby zahraničných Sloveniek. Na ňu nadviaže program na ktorom hostia zo zahraničia sa budú prezentovať nezvyčajným multijazykovým poeticko-hudobným pásmo pod názvom K výšinám. V práci konferencie sa zúčastňuje i biskup SEAVC v Srbsku d.p. Samuel Vrbovský a riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská.
 
foto
Konferencia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí prebieha vo Veľkom Krtíši - meste v Novohrade, odkiaľ sa v minulosti najviac Slovákov vysťahovalo na Dolnú zem. Jej témou je Pohľad do budúcnosti – Vieme, ako a komu odovzdáme štafetu? pod biblickým mottom„Neopustím vás ako siroty, prídem k vám“ (Ján 14, 18) a jej cieľom je založenie Združenia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí. S prednáškami vystúpia i generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík a Konferenciu pozdraví minister školstva Dušan Čaplovič, riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry Ján Juran, predseda Matice slovenskej Marián Tkáč a ďalší.
 
V piatok 29. júna sa účastníci konferencie presunú na III. evanjelické cirkevné dni v Lučenci, kde sa usporiadajú viaceré výstavy a večer po službách Božích sa budú so svojím programom prezentovať hostia zo zahraničia. Na sobotu 30. júna je pripravený bohatý duchovno-kultúrny program, ktorý sa začne slávnostnými službami Božími o 9.30 h na Námestí republiky, ktoré bude v priamom prenose vysielať RTVS – Slovenská televízia a vyvrcholí o 20.30 h uvedením nevšedného predstavenia − rockového oratória Cyril a Metod.
 
V nedeľu 1. júla sa slávnosti presunú do cirkevných zborov Novohradského seniorátu, kde budú kázať hostia zo zahraničia a s programom vystúpia zahraniční Slováci.
 
Okrem biskupa Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Srbsku (SEAVC) Samuela Vrbovského v práci konferencie sa zúčastňujú i Juraj Bálint, senior Slovenského seniorátu Evanjelickej luteránskej cirkvi v Rumunsku, superintendent Marián Čop z Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) v ČR, pastor Dušan Tóth z Kanady a ďalší.
 
Slovenské evanjelické kostoly v Srbsku, ako aj kultúrne a historické pamiatky, ktoré sa v nich chránia, účastníkom konferencie prezentuje Milina Sklabinská riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS), ktorá bude hovoriť aj o knihe Slováci v Srbsku z aspektu kultúry, konkrétne o náboženskej kultúre predstavenej v tejto publikácii.
 
Na Konferencii vo Veľkom Krtíši a evanjelických cirkevných dňoch v Lučenci sa zúčastňujú Slováci zo Srbska, Maďarska, Rumunska, Chorvátska, Česka, USA, Kanady, Švédska, Francúzska, Talianska a Nemecka.
 
Konferenciu organizuje Prípravný výbor Združenia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí, Evanjelická luteránska cirkev v Rumunsku − Slovenský seniorát v Nadlaku, Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku s podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a v spolupráci s mestom Veľký Krtíš a Cirkevným zborom ECAV na Slovensku vo Veľkom Krtíši.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články