Na 38 v chládku

Na 38 v chládku
 
Podľa meteorológov takéto horúčavy zotrvajú aj v nasledujúcom týždni. Možný pokles teploty zahlasujú iba od 15. júla. Dovtedy sa budeme škvariť aj my aj rastliny. Agronómovia hodnotia, že je už teraz na poliach kritická situácia a začínajú hovoriť o živelnej pohrome. Lekári tiež varujú pred slnkom, upozorňujú na správny pitný režim a radia čo častejšie sa polievať a osviežovať vodou.
 
foto
 
V týchto horúcich dňoch veľký počet návštevníkov osvieženie nachádza v AquaParku Petroland v Petrovci (Foto: AquaPark Petroland)
 
Prechodné krátkotrvajúce osvieženie s dažďom možno očakávať v stredu na severe Vojvodiny. Avšak, niektorým plodinám už ani to nepomôže. V júny sme totiž mali teplotu o 3,3 stupne vyššiu od viacročného priemeru a množstvo spŕšok trojnásobne nižšie od priemerného. Podľa hodnotenia odborníkov také sucho trvalo poškodilo rastliny. U našej najzastúpenejšej plodiny: kukurici, došlo iba k čiastočnému oplodneniu, takže úroda bude podstatne nižšia.
 
foto
 
Kukuričné porasty trpia výrazným nedostatkom vlahy a u niektorých je stav až kritický (Foto Nenad Glišić)
 
Keď prejdú horúčavy a dovolenky a keď sa trochu zotavíme zo slnečného šoku, môže nás ľahko zasiahnuť ďalší trpký života údel – zmrazenia a zdraženia  Nová vláda pravdepodobne bude musieť zmraziť platy a penzie a z Únie pekárov Srbska už zahlasujú nevyhnutnosť zvyšovania ceny chleba. A to až o 50 percent!
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články