Welcome to Novi Sad, the capital of Vojvodina

Welcome to Novi Sad, the capital of Vojvodina
 
„Vitajte v Novom Sade, hlavnom meste Vojvodiny“. Transparent veľkých rozmerov takéhoto znenia vyvesený je na Petrovaradínskej pevnosti, kde v týchto dňoch prebieha Exit festival. Podľa slov organizátorov Festivalu, textom chceli nielen vítať návštevníkov ale aj vyjadriť protest na rozhodnutie Ústavného súdu Srbska, podľa ktorého Nový Sad nemôže byť hlavným mestom, lež iba administratívnym strediskom. Nad rozhodnutím Ústavného súdu, ktorým sú spochybnené aj ďalšie príslušnosti Vojvodiny, sa pohoršuje čoraz väčší počet Vojvodinčanov a viacerí politickí lídri vyzývajú na utvorenie spoločného frontu v obrane autonómie.
 
foto
 
Na zjednotenie v politickom boji o zachovanie autonómie vyzvala aj hovorkyňa Ligy sociálnych demokratov (LSV) Aleksandra Jerkov, ktorá poukázala na to, že sa Vojvodine najnovším rozhodnutím Ústavného súdu Srbska utŕha právo napríklad aj pomáhať tehotným ženám, mladomanželom, slobodným matkám, mladým odborníkom... Predák LSV Nenad Čanak bol vo svojom štýle priamy a povedal: „Musíme si ujasniť s vedením v Belehrade o čo tu ide, lebo je toto popieranie Vojvodiny, ktoré môže vážne naštrbiť vzťahy v krajine. Ak si niekto myslí, že je vojvodinská rozprávka zakončená horko sa sklame.“ – vyhlásil Čanak a vyzval Vládu Vojvodiny podať sťažnosť súdu v Štrasburgu.
 
O škandalóznom rozhodnutí Ústavného súdu Srbska píše i internetový portál Autonomija, kde v článku Vojvodine odňaté právo aj na mienku autor sa pohoršuje tiež nad tým, že je protiústavným vyhlásené aj riešenie zákona, ktorým sa Vojvodine umožňuje „bližšie určovanie úradného používania jazyka a písma národnostných spoločenstiev“. To by podľa neho mohlo znamenať aj to, že všetci budeme musieť písať úradným písmom, a v Srbsku je ním cyrilika. A potom by už mohlo byť aktuálne aj to čajakovské: Ďuro Syrák = Zypa Cupák.
 
Viac na:
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #1 novinarka 2012-07-14 16:42
Predseda Vlády Vojvodiny Bojan Pajtić tiež zhodnotil, že sú niektoré časti rozhodnutia Ústavného súdu Srbska o príslušnostiach Vojvodiny priam paradoxné a sú v rozpore s medzinárodne ratifikovanou konvenciou.
Podľa jeho názoru, takéto rozhodnutia robia nám iba hanbu v očiach medzinárodného spoločenstva. Mieni, že aj „tajming“, čiže chvíľa ich vynesenia nebola náhodná, čím vskutku Ústavný súd Srbska skompromitoval sám seba – povedal Pajtić v intervjú pre belehradský denník Politika. Uviedol aj príklad jedného zo spochybnených rozhodnutí a ním je prenesenie niektorých pokrajinských kompetencií na národnostné rady, čím sa, podľa jeho názoru, vskutku znovu vracajú a rozširujú príslušnosti pokrajiny, - keďže sa jej vracajú zakladateľské práva nad asi 20-mi menšinovými médiami. V tej súvislosti zhodnotil, že sa takým rozhodnutím porúšajú získané práva národnostných spoločenstiev, aby prostredníctvom svojich predstaviteľov v národnostných radách spravovali médiami. Pajtić také rozhodnutie, ktorým Ústavný súd zužuje objem získaných práv národnostným menšinám, označil za jedinečný príklad v Európe.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články