Výstava Pavla Čániho v Žiline

Výstava Pavla Čániho v Žiline
 
Považská galéria umenia v Žiline (zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj) pripravila od 19. júla 2012 výstavu malieb a grafík slovenského výtvarníka zo Srbska Pavla Čániho. Kurátor výstavy: Vladimír Valentík. Trvanie výstavy: 19. 7. - 2. 9. 2012.
 
foto
 
Maľby a grafiky Pavla Čániho sú navonok intímneho rázu, avšak ide tu o bohato navrstvenú výtvarnú poetiku, v rámci sa odhaľujú stopy kultúrneho dedičstva vojvodinských Slovákov, ako aj rozbor základných ontologických tém akými sú láska, hybná sila kozmu a smrť, či ľudská pominuteľnosť. Do hĺbok umeleckého ponímania autora sa dostávame cez ľudskú figúru, často konkretizovanú. Výstava Pavla Čániho je jednou z možností pre lepšie poznanie bohatej tradície a súčasnej umeleckej produkcie Slovákov v Srbsku.
 
Pavel Čáni sa narodil v roku 1953 v Kačareve v učiteľskej rodine Čániovcov. Rodina sa roku 1957 presťahovala do Erdevíka. Autor tu strávil detstvo, navštevoval základnú školu a potom pokračoval na Slovenskom gymnáziu v Petrovci. Aj naďalej však zostal viazaný k Erdevíku. Výtvarné nadanie, ktoré zdedil po otcovi, umožnilo Pavlovi Čánimu študovať najprv v Trnave na Slovensku a čoskoro potom pokračovať v štúdiu grafiky na Umeleckej akadémii v Novom Sade. Najintenzívnejšie maliarske obdobie výtvarníka v Erdevíku bolo práve pred jeho odchodom na akadémiu v Novom Sade, ktorú skončil roku 1979. V roku 1982 absolvoval aj postgraduálne štúdium grafiky na Fakulte výtvarných umení v Belehrade. Do roku 2007 pôsobil ako výtvarný pedagóg na Gymnáziu Jána Kollára v Petrovci. Žije a tvorí v Kulpíne (Báčsky Petrovec).
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články