Vydarený Smetiar

Vydarený Smetiar
 
Ako sa aj očakávalo, Smetiar sa obecenstvu zapáčil už na prvý pohľad. Zrejme, padinský režisér Fedor Popov aj tentoraz urobil správny výber humornej predlohy známeho rumunského herca a scenáristu Mimiho Cornela Brănesca. Premiéra Smetiara bola včera večer v SVD v Báčskom Petrovci a vzhľadom na krátky prípravný čas a skromnejšie financie, herecká štvorka: Miroslav Babiak, Andrej Matúš, Mária Koruniaková a Branislav Ušiak celkom dobre pobavila početné obecenstvo. Vskutku však v predstavení ide o hlbokú úvahu o špine v ľudských dušiach...
 
foto
 
Hrabať sa v cudzích smetiach, hľadať v nich dôvod na škodoradosť a obvinenie; keď sa však dôkazy nenájdu, tak ich možno vymyslieť a kompromitujúci dôkazný materiál podhodiť. Potom sa do milej vôle možno vyžívať nad biedou oklamaného – toto, ale aj brutalita až kanibalizmus v predstavivosti trýznenia a vraždy, ako aj blesková transformácia prísne moralizujúcej domácej v prostitútku, to všetko poukazuje na zvrhlú spoločnosť a špinu ľudských charakterov. Tu vôkol nás a čoraz viac i v nás. Morálka celej spoločnosti chabne a pomaly už takmer nič nie je nemorálnym. Ani ten predvádzaný mužský (takmer) striptíz obecenstvo v SVD neoznačilo za nemravný. Bol iba komický.
 
foto
 
Fedor Popov doteraz ešte nerežíroval v Slovenskom vojvodinskom divadle (SVD). Jeho Smetiar je 19-tym predstavením nášho jediného profesionálneho slovenského divadla a o doterajších premiérach si možno prečítať na novej webovej stránke SVD http://divadlo.rs.
 
foto
 
V rovnaký deň, teda v nedeľu 22. júla, hodinu pred predstavením, v Modrom salóne bola vernisáž obrazov, vyšívaných obrazov, výšiviek a ďalších ručných prác autorov štyroch generácií z Petrovca. O výstave Staré talenty a nové nádeje hovorila úradujúca riaditeľka SVD Jaňa Urbančeková – Fejzulahi.
 
foto
 
Jaňa Urbančeková – Fejzulahi v rozhovore s jedným z autorov vystavovaných obrazov, našim známym režisérom Ľuboslavom Majerom
 
foto
 
foto
 
Zoznam autorov výstavy Staré talenty a nové nádeje zoradených podľa roku narodenia:
Andrej Kišgeci 1893 - 1967
Tomáš Dudáš 1904 – 1991
Katarína Turčanová 1912 – 1980
Božena Čániová 1914 – 1994
Safija Idrizović 1916 – 1979
Milina Ferková 1924 – 2010
Vladimír Urbanček 1941
Ľuboslav Majera 1950
Hana Majerová 1986
Michaela Fejzulahi 1995
Davor Kolarski 1996
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články