Národnostné rady a čo ich/nás tlačí

Národnostné rady a čo ich/nás tlačí
 
Predstavitelia menšinových národnostných rád v Srbsku v minulom týždni spoločne zhodnotili, že Ústavný súd Srbska suspendovaním jednotlivých príslušností Vojvodiny zároveň suspendoval dosiahnutú úroveň ľudských a menšinových práv. O tomto na záver (!) včerajšej 11. schôdze NRSNM v Báčskom Petrovci prítomných informovala predsedníčka Národnostnej rady Anna Tomanová - Makanová. Konštatovala, že v rámci Koordinácie národnostných rád pozorne budú sledovať celkovú situáciu a v prípade potreby aj reagovať. Či však kompetentní na reakciu budú reagovať?
 
Podľa názoru predstaviteľov národnostných rád, Ústavný súd porušil Ústavu, ktorou sa zaručuje neporušiteľnosť dosiahnutej úrovne ľudských a menšinových práv. Mienia, že sa zúžením kompetencií Vojvodiny, zužujú i práva národnostným menšinám.
 
Národnostné rady preto spoločne navrhujú preanalyzovať v akej miere Ústava zodpovedá situácii v krajine a či ju treba meniť. Na spoločnej schôdzi 19. júla v Novom Sade sa tiež dožadovali založiť ministerstvo pre ľudské a menšinové práva a vyjadrili protest proti zahlásenému zníženiu finančných prostriedkov na činnosť národnostných rád.
 
Či kompetentní budú aj prihliadať na tieto požiadavky?
 
Rozvoj situácie veľmi nesľubuje: národnostné rady zápasia s nedostatkom prostriedkov a žiadané ministerstvo pre ľudské a menšinové práva v novej vláde zrejme mať nebudeme. Nemali sme ho však ani v posledných rokoch, keďže ho predošlá demokratická vláda prakticky zrušila so zámienkou potreby racionalizácie počtu ministerstiev.
 
Možno však kompetentní skôr zareagujú na takéto požiadavky z pokrajiny:
 
Výskum inštitúcie Pokrajinského ombudsmana poukazuje na nevyhnutnosť nastolenia opatrení zo strany štátu, na základe ktorých by sa znížil vplyv politických strán na prácu národnostných rád v oblasti vzdelávania a informovania.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #4 NRSNMučiteľ nášho národa 2012-07-31 03:00
Predsednicka VPV NRSNM by mohla selencsku skolu spravovat zo Slovenska, lebo je takmer stale tam. Presednicka NRSNM ked ide do Bratislavy tak nezabudne zakocit do blizkeho Rakuska na shooping. :-x
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 Ján Sabo 2012-07-30 10:48
Teraz sa šecia, "ničim izazvani", ako sankcie zpred 20 rokov, okomili na chudáčikov demokratov. Aj autorka textu, aj prvý komentátor. Zaujímavé. :-) Stáva sa presne to, čo sa stávalo na zasadnutí Ustredneho komitétu Komunistickej strany SSSR po Stalinovej smrti. Predseda KP SSSR sa stal Chruščov, ktorý vo svojom prvom prejave kritikoval prácu Stalina. Niekto z posledného radu komentoval:
- A kde ste vy vtedy boli, súdruh Chruščov?
Chruščov zamlkol a opýtal sa:
- Kto to povedal?
V sále nastalo ticho. Chruščov otázku zopakoval hlasnejšie. Všetkých oblial studený pot. Už s krikom, Chruščov zopakoval tretíkrát otázku. Prítomní sa, vyľakaní, začali schovávať pod lavice.
- Práve tam som bol, kde aj vy teraz, kľudne povedal Chruščov.

Mnohí občania, ale aj novinári, ešte nie sú vedomí, čo sa na posledných voľbách stalo. Nie som fan SNS, ale ak naprednjaci splnia 50% z toho, čo sľúbili, čochviľa budeme verejne počuť:
- Nebudem viacej hlasovať za žltých. Sľúbili mi dve tisícky/dva balíky ak ich okrúžkujem, a dali mi iba jednu/jeden.
Tí, ktorí nepochopili čo sa stalo - budzte mi aj ďalej žltý a zdravý.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #2 narodnostne radypedagog 2012-07-30 10:28
A co ste doteraz robili, pocas moci demokratov.Aj vtedy boli porusene práva mensin. Zvlašt v oblasti školstva. Čo Obradović a jednotlivý načelnici zo Školských správ porobili s výukou vyućovania niektorých jazykov narod. menšín vo Vojvodine. Prví sa postavili proti tomu Društvo pre rusinský jazyk a literaturu, potom jednotliví naši ućitelia, Savko Rac, Caco, predseda NR Rusinov nemal o toto zaujem, tiež naša NR, Livia Horti z NR Maďarov tiež tak. Kordinator NR Vitomir Mihjlović z NR Romov taktiež nič neurobil ako ani národní poslanci z radov Slovakov, a Rusinov... Pavel Marčok a Olena Papugová.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 Ján Sabo 2012-07-30 10:07
Žiaľbohu, málo komentárov. Žeby nikoho nezaujímala národnostná otázka a práva národnostných menšín?
Predsa je trefná prvá veta prvého komentátora: "A co ste doteraz robili, pocas moci demokratov". Ale, začnime radom:
1. V uplynulom mandáte (skoro) absolútnu moc mala DS - prezidenta, premiéra a ministra financií, ako aj väčšinu ministrov
2. Ministerstvo pre ľudské a menšinové práva utvorené je v uplynulom mandáte
3. To isté Ministerstvo, počas rekonštrukcii Vlády RS, ktorú inicovala DS kvôli "racionalizácii a úsporám", bolo pridodané inému ministerstvu a prakticky zaniklo
4. Na základe Zákona o národnostných radách, ktorý vypracovalo Ministerstvo, vykonali sa voľby do NR
5. Aj EU ocenila, že sú Národnostné rady vypolitizované a sú viacej stranícke ako naárodnostné útvary. Kto je na čele NRSNM všetci vieme. Podobná je situácia aj v iných NR
6. Jestvujúci Ustavný súd utvorený je asi pred dvomi-štyrmi rokami. Polovicu členov Ustavného súdu navrhuje prezident, kým druhú polovicu navrhuje Vláda
7. Sporné uznesenie Ustavného súdu napísané bolo ešte pred voľbami
8. NR v Srbsku už tri mesiace nedostávajú finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu
9. Štátny rozpočet dnes zajtra bude 200 mlrd din v mínuse, lebo minulá vláda nevypracovala načas/vôbec druhý balík protikríznych opatrení
Že by najväčší vinník bol nový prezident???? Pravdepodobne. Ma určite. Najskvor! Lebo ak sa nový prezident náhodou zatára na SNS, predsedníčka NRSNM a bývalý poslanec, teraz predseda obce BP, vyhlásili, že ho na SNS neprivítajú. Tak sa biľaguje hlavný vinník.
Ján Sabo
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články