Slovenské národné slávnosti 2012...

Slovenské národné slávnosti 2012...
 
... oficiálne budú otvorené v piatok, avšak v ústrety nášmu sviatku už sa usporiadali alebo sú zaplánované viaceré podujatia. Zajtra a pozajtra budú po dve vernisáže: Matici k sviatku a Rok na dedine Jána Brnoliaka, potom Petrovské pohľady IV a výstava Milana Súdiho. Vo štvrtok sa stretne i študujúca mládež. Výstava Z klenotnice našich rodičov bola otvorená ešte v nedeľu a záujemcovia si ju môžu obzrieť v Spolku petrovských žien, Ulica maršala Tita 2. Výstava je venovaná SNS a 10. výročiu obnovenej činnosti Spolku žien.
 
foto
 
Zajtra o 20:00 v Galérii Zlaté remeslá bude vernisáž olejomalieb Jána Brnoliaka Rok na dedine a hodinu predtým v knižnici Štefana Homolu slávnostne otvoria výstavu Matici k sviatku.
 
foto
 
Vo štvrtok o 18:00 v priestoroch Turistickej organizácie (stará ZŠ Jána Čajaka), Ul. Maxima Gorkého 17 Združenie petrovských výtvarných umelcov usporiada výstavu Petrovské pohľady IV. O 20.00 hodine v miestnostiach ÚKVS, Njegošova 16/II, Nový Sad slávnostne otvoria samostatnú výstavu akademického maliara Milana Súdiho venovanú autorovej 70-tke.
 
foto
 
V rovnakom čase, teda vo štvrtok, 2. augusta 2012 o 20:00h v Slovenskom dome v Báčskej Palanke bude Stretnutie slovenskej študujúcej mládeže. Po programe, ako je to už zvykom, bude Študentská zábava. Študenti a budúci študenti sa majú prihlásiť do Matice slovenskej v Srbsku na e-mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. alebo na telefonické číslo 021/780-248. Záväzná je prihláška pre všetkých študentov, aby sa im zabezpečili tričká a aby im boli uhradené cestovne trovy (treba priniesť účet z paliva alebo cestovný lístok).
 
foto
 
V piatok 3. augusta sa už SNS 2012 naplno rozbehnú a okrem piatich vernisáží a ďalších sprievodných podujatí, ústredná pozornosť bude upriamená na otvárací ceremoniál a večerný koncert. V Slovenskom vojvodinskom divadle (SVD) o 20:00 sa začne vstupný program pod názvom Otvorená kniha šľachetná a venovaný bude úspešným jednotlivcom, ktorí počas roka dosiahli úspechy na rôznych kultúrnych podujatiach a súťažiach. Svojráznym light motívom programu bude kniha Slováci v Srbsku z aspektu kultúry, do ktorej symbolicky všetci účastníci budú pohybom, piesňou, slovom a obrazom vpisovať naše nové dejiny. Realizačný tím otváracieho programu: Milina Sklabinská, Miroslav Benka, Ján Makan, Martin Prebudila a Katarína Mosnáková, vedený Národnostnou radou slovenskej národnostnej menšiny, ako aj zo 50 účastníkov tohto programu Vás pozývajú o 20.00 hodine do Báčskeho Petrovca, do siene SVD. Priamy prenos Otváracieho programu bude možné sledovať i na druhom programe RTV Vojvodiny.
 
Po otváracom programe, o asi 21:30 na ihriskách ZŠ sa začne koncert FS Mladosť z Banskej Bystrice pod názvom 50 rokov mladosti — pocta Dolnej zemi.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články