Výstavy k sviatku

Výstavy k sviatku
 
Matica slovenská v Juhoslávii (dnes v Srbsku) bola založená pred 80-mi rokmi, na Slovenských národných slávnostiach (SNS) v roku 1932. „Záväzkom Matice bolo vydávanie slovenských kníh a umeleckých diel, takže v prvých rokoch po založení Matica pôsobila okrem iného aj na poli publicistiky.“ Povedala riaditeľka knižnice Štefana Homolu v Báčskom Petrovci Jarmila Stojimirovićová na slávnostnom otváraní výstavy Matici k sviatku – výstava publikácií a zároveň pripomenula i 20-te výročie obnovenia SNS.
 
foto
 
Katarína Melegová – Melichová, Pavel Marčok a Jarmila Stojimirovićová
 
Okrem toho, že Matica knihy vydávala a vydáva, hneď na začiatku svojho pôsobenia založila aj vlastnú knižnicu, v ktorej bolo asi 5000 kníh v slovenčine. Po prerušení práce MSJ v roku 1941, knihy sa stali súčasťou vtedajšej obecnej knižnice, v súčasnosti sú vo fondoch Knižnice Štefana Homolu.
 
foto
 
Na husliach zahrala Marína Cerovská
 
V predvečer tohtoročných SNS prítomných na výstave pozdravil predseda Obce Báčsky Petrovec Pavel Marčok a výstavu otvorila predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku (MSS) Katarína Melegová – Melichová.
 
foto
 
Povojnové matičné vydania
 
foto
 
Matica sa vždy podieľala aj v organizovaní SNS. Plagáty sa aj ručne maľovali a tento z roku 1952 nakreslil Jaroslav Šimovič
 
foto
 
foto
 
Po otvorení výstavy venovanej Matici, ktorú si návštevníci Slávností budú môcť obzrieť v knižnici Štefana Homolu, v Galérii Zlaté remeslá bola ďalšia vernisáž, ide o výstavu olejomalieb Jána Brnoliaka z Ružomberka Rok na dedine. Prítomných privítala predsedníčka Združenia občanov Zlaté remeslá Anna Opavská.
 
foto
 
Nasledoval kratší kultúrno-umelecký program na ktorom Michal Struhár zahral na fujare a Monika Koleštiaková zarecitovala Kraskovu Otcovu roľu. Pozdravné slová patrili predsedovi obce Pavlovi Marčokovi a predsedníčke MSS Kataríne Melegovej – Melichovej. O maliarovi Jánovi Brnoliakovi a jeho tvorbe zobrazujúcej život na dedine a krásy liptovského kraja sa zmienil výtvarný kritik Vladimír Valentík. Jána Brnoliaka prirovnal k petrovskému, tiež amatérskemu maliarovi Vladimírovi Urbančekovi. Vyjadril i poľutovanie nad tým, že sa títo dvaja maliari nemohli stretnúť, keďže Ján Brnoliak zo zdravotných dôvodov do Petrovca nepricestoval.
 
foto
 
Výstavu otvorila predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Tomanová – Makanová
 
foto
 
 foto
 
foto
 
foto
 
 
Text Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články