Petrovské pohľady IV

Petrovské pohľady IV
 
„Petrovské pohľady každoročne prinášajú čosi nové – nových autorov, nové výtvarné techniky, nové námety a motívy...“ – Povedal výtvarný kritik Vladimír Valentík na slávnostnom otváraní výstavy Združenia petrovských výtvarných umelcov, ktoré už štvrtýkrát v rámci SNS organizuje výstavu Petrovské pohľady. Úvodom návštevníkov vernisáže privítala predsedníčka petrovských maliarov Mária Ivičiaková. Podčiarkla, že výstavu tvorí 55 obrazov 30-tich maliarov.
 
foto
 
Mária Ivičiaková a Vladimír Valentík, vedľa drevorezba Miroslava Hansmana
 
Na Národnom zhromaždení roku 1919 počas prvých SNS Karol Miloslav Lehotský usporiadal prvú výstavu, na ktorej okrem neho vystavovali ďalší traja Petrovčania: Andrej Labáth, Ivan Grúnik a Zuzka Medveďová- povedal Vladimír Valentík a dodal, že na počesť tejto dávnej iniciatívy Združenie petrovských výtvarných umelcov začalo počas SNS prezentovať tvorbu svojich členov pod názvom Petrovské pohľady.
 
V hudobnej časti vernisáže vystúpila mladšia a staršia spevácka skupina Petrovskej družiny a sólistky Marína Cerovská a Dejana Uramová.
 
foto
 
Marína Cerovská sa na včerajšej vernisáži v knižnici predstavila ako nádejná huslistka a dnes aj ako speváčka - zaspievala pieseň Anička dušička nekašli
 
foto
 
Dejana Uramová a v úzadí staršia dievčenská a mladšia zmiešaná spevácka skupina- pekným predvedením tiež spestrili vernisáž
 
V mene MSS, ktorá je spoluorganizátorom Slovenských národných slávností (SNS), prítomných pozdravila matičná predsedníčka Katarína Melegová - Melichová a v mene ďalšieho organizátora: Báčskopetrovskej obce, sa prihovoril predseda Pavel Marčok. Tretím spoluorganizátorom SNS je Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) a v mene tohto nášho najvyššieho zastupiteľského orgánu zaželala pekné slávnosti predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová, ktorá výstavu i otvorila.
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
Maliara z Petrovca vystavujúci na štvrtých petrovských pohľadoch:
Mária Báďonská, Andrej Robert Belička, Ksenija Beličková, Mária Červená, Miroslav Červený, Miroslav Hansman, Alexandra Horvátová, Mária Ivičiaková, Ondrej Ivičiak, Davor Kolarski, Daniel Kopčok, Anna Kozová, Samuel Legíň, Vladimír Levársky, Anna Struhárová, Mária Struhárová, Tatiana Struhárová, Tatiana Šusterová, Vlasta Triašková, Vladimír Urbanček a Emília Valentíková.
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
foto
 
foto
 
Maliari z iných osád a štátov: Katarína Breuningová z Nemecka, Zlata Červená Kaloian USA, Zita Filipová Lukićová Šabac, Michal Hasík Kulpín, Zuzana Holúbeková Kovačica, Ruth Petrášová Kulpín, Zuzana Pudelková Pivnica, Djura Ruskovski Ruský Kerestúr a Anna Víziová Kopčoková Kanada.
 
foto
 
Zlata Červená Kaloian z USA: Zátišie s ovocím
 
foto
 
Zuzana Holúbeková z Kovačice: Nebský tábor
 
foto
 
Djura Ruskovski z Ruského Kerestúra: Báčsky Petrovec
 
Na Petrovské pohľady IV sa možno pozrieť v nových priestoroch obecnej Turistickej organizácie v starej budove Základnej školy Jána Čajaka - vchod zozadu budovy, vedľa trhoviska.
 
Text Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články