80-ročná Matica

80-ročná Matica
 
V auguste roku 1932 pri príležitosti SNS, Slováci vo Vojvodine založili Maticu slovenskú v Juhoslávii (MSJ) so sídlom v Petrovci. Za prvého predsedu zvolili kovačického právnika Dr. Janka Bulíka. Cieľom MSJ bolo „zjednotiť všetkých milovníkov národa a života slovenského v Juhoslávii, aby spoločnými silami pracovala na pozdvihnutí slovenskej vzdelanosti a tým i na hmotnom dobrobyte slovenského národa v Juhoslávii. Zdôraznila matičná predsedníčka Katarína Melegová-Melichová včera na Slávnostnom zasadnutí Zhromaždenia Matice, ktorá od roku 2010 nesie meno Matica slovenská v Srbsku (MSS).
 
foto
 
V súlade s vytýčeným cieľom, Matica už v roku 1933 založia knižnicu a začala vydávať prvý časopis pre literatúru a kultúru Náš život. V roku 1934 prebrala väčšiu časť účastín Kníhtlačiarne v Báčskom Petrovci a v roku 1935 kúpila filmovací prístroj a podľa scenárov spisovateľa Jána Čajaka ml. nakrúcali sa filmy o našom národnom živote, SNS, zvykoch a tieto sa potom premietali po všetkých slovenských osadách. Matica časom začala organizovať aj divadelné prehliadky a festivaly...
 
„Matičná činnosť je jedným z kultúrnych znakov našej identity a na ich zachovaní by malo a muselo záležať nielen matičiarom, ale aj Národnostnej rade slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM), ktorá je štátom poverená starať sa a zabezpečiť podmienky pre prácu všetkým slovenským subjektom, ktoré pôsobia na zachovaní a rozvíjaní našich národnostných hodnôt, teda aj Matici. Matica sa toho od Národnostnej rady aj dožaduje.“ Podčiarkla Katarína Melegová – Melichová.
 
Podobne ako aj minuloročná, tak aj tohtoročná výročná správa predsedníčky MSS Kataríny Melegovej – Melichovej svedčila o problémoch vo vzťahoch medzi našimi dvomi najdôležitejšími inštitúciami: Národnostnou radou a Maticou. Predsedníčka Matice, podobne ako aj vlani, aj tohto roku znovu a znovu vyjadrila nespokojnosť s pretrvávajúcim nedoriešeným problémom financovania matičnej činnosti. NRSNM, ktorá by teda mala podporovať každú významnú snahu v zachovaní národnostného povedomia, na činnosť Matice neprispieva.
 
V porovnaní s vlaňajškom, predsa badať určitý pozitívny posun. Vlani totiž predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová ignorovala matičné slávnostné zhromaždenie, kým na tohtoročnom sa predsa zúčastnila a Matici k jubileu aj zablahoželala.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Po výročnej správe nasledovali prejavy hostí. S gratuláciami k matičnému jubileu boli späté aj uznania k 80 - ročnici trvania a zotrvávania vo vytýčenej orientácii. Avšak v nejednom príhovore bolo i jasne alebo medzi riadkami povedané, že matičnú činnosť neslobodno zanevrieť.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Matica slovenská spolupracuje so Slovenskou celoštátnou samosprávou v Maďarsku – Domom slovenskej kultúry v Békešskej Čabe, so Zväzom Slovákov a Čechov v Rumunsku pre Aradskú oblasť a Kultúrno-vedeckou spoločnosťou Ivana Krasku v Nadlaku v Rumunsku a s Maticou slovenskou v Chorvátsku a Radou slovenskej národnostnej menšiny pre Vukovarsko - sriemsku župu v Osijeku.
 
Text Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články