Nedeľňajšie slávnostné a slávnosťové služby Božie

Nedeľňajšie slávnostné a slávnosťové služby Božie
 
Našim neodmysliteľným kultúrnym a duchovným dedičstvom sú aj služby Božie. Na základe stupňa zachovávania celkového dedičstva predkov možno hodnotiť aj vzdelanostnú a kultúrnu úroveň národa či národnostného spoločenstva. Že si dedičstvo predkov zachovávame nasvedčovali aj služby Božie v 9. nedeľu po Svätej Trojici v báčskopetrovskom evanjelickom kostole. Početných prítomných privítal zborový kňaz Juraj Nímet a s kázňou slova Božieho poslúžil biskup SEAVC v Srbsku d.p. Samuel Vrbovský.
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
foto
 
Nedeľňajšie predpoludňajšie Služby Božie v petrovskom evanjelickom kostole spoločne vykonávali domáci kňaz Juraj Nímet a biskup SEAVC v Srbsku Samuel Vrbovský
 
foto
 
Význam služieb Božích ako dôležitej duchovnej hodnoty si v plnej miere uvedomujú zahraniční hostia, medzi ktorými v prvej lavici žiaľ aj tentoraz chýbali najvyšší reprezentanti nášho národnostného spoločenstva
 
foto
 
foto
 
Nielen spev, tanec, divadlo, maľovanie, literatúra... ale aj hmotné a nehmotné hodnoty, hnuteľné a nehnuteľné artefakty vytvorené našimi predkami od čias reformácie až po dnešok aj na vinici Pánovej, pre evanjelikov ako aj všetkých kresťanov by mali predstavovať autentické posolstvo, ktoré treba zachovávať.
 
foto
 
Na slávnostných službách Božích v nedeľu v petrovskom kostole na organe zahral Ivan Klinko
 
Poriadok služieb Božích je prísne určený a treba ho dodržiavať. Určitý problém môže preto nastať v tom roku, keď 10. nedeľa po Svätej Trojici ( ktorá je pohyblivého dátumu) zapadne rovno na Slovenské národné slávnosti. Táto nedeľa je totiž Nedeľou kajúcou a vtedy si v kostoloch pripomíname skazu mesta Jeruzalema a v tú nedeľu služby Božie nemôžu mať slávnostný nádych. V tomto roku 10. nedeľa po Svätej Trojici bude v nedeľu, ktorá je pred nami.
 
Text Katarína Pucovská
Foto Ondrej Miháľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články