Jarmok, jarmoky...

Jarmok, jarmoky...
 
Miesto ručne vyrábaných potrieb do domácnosti, akými sú varešky, drevené misky, plechové vedrá, keramika... dnes tam už patria aj neodmysliteľné šperky, bižutéria, odevné predmety, obrazy... ale aj záväzné „storaké“ vône a chute... Jarmoky - dodnes si ponechali časť svojej tradície ale sčasti sa prispôsobili aj dobe. Tak bolo aj v sobotu v Petrovci na jarmoku, ktorý sa organizoval v rámci SNS. O mesiac sa jarmočné čaro bude môcť vychutnať plnými dúškami a všetkými zmyslami v Békešskej Čabe v Maďarsku, kde sa usporiada V. Dolnozemský jarmok.
 
foto
 
foto
 
Na petrovskom jarmoku nechýbali tradičné dolnozemské gastronomické maškrty: ponúkali sa pirohy, opekance, palacinky, rejteša, makový koláč, kífle
 
foto
 
...aj medovníkové srdcia, vanilkové koláčiky ale aj lahôdky novšej doby
 
foto
 
...domáce luxusné mydlá a šperky šikovných petrovských žien ponúkala Turistická organizácia Báčskopetrovskej obce
 
Časť vystavovateľov z Petrovca sa stretne aj na piatom Dolnozemskom jarmoku v Békešskej Čabe. Petrovská klbása, kysáčska sárma, capalov, pampúche, lepňa, herouke, gulaš, šusťovníke, kíflíke, ťufty, kysnuté koláče, salovie buchtičke, kífle, svadobnvo koláča, brdovce, rezance, šiflíčky, griliaš a mnohé ďalšie dobroty sa budú môcť vychutnávať aj v Békešskej Čabe.
 
Dolnozemský jarmok má putovný charakter a v tomto roku sa opäť bude konať v Maďarsku, kde sa zrodil aj prvý Dolnozemský jarmok. V ďalšom roku jarmok a vystavovatelia poputovali do Srbska, tretí ročník sa usporiadal v Rumunsku a vlaňajší v Bratislave.
 
Piaty Dolnozemský jarmok sa uskutoční v dňoch 07. - 08. septembra v Békešskej Čabe. Organizátorom je Čabianska organizácia Slovákov a Dom slovenskej kultúry. Okrem prezentovania rôznych výrobkov, bude príležitosť aj na predstavovanie kultúry. Zúčastniť sa môžu folklórne súbory, hudobníci, divadelníci, speváci...
 
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vyzýva záujemcov zo Srbska, aby sa na jarmoku zúčastnili a čo skôr svoju účasť u nich prihlásili.
 
Text Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský
 
Jarmočnú atmosféru počas Slovenských národných slávností v Petrovci fotografickým aparátom zachytil aj Ondrej Miháľ
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články