Každý súpis dáva opis

Opäť nás budú sčitovať
 
Každý súpis dáva opis
 
Republikový štatistický ústav zverejnil verejnú výzvu na prihlasovanie kandidátov -sčítacích komisárov, ktorí budú vykonávať súpis poľnohospodárstva. Sčítanie sa bude konať od 1. októbra do 15. decembra 2012. Záujemcovia o sčítacích komisárov sa môžu prihlásiť do utorka 14. augusta v obci/bydlisku a bližšie informácie možno získať na: na webovej stránke Republikového štatistického ústavu / Republičkog zavoda za statistiku: www.stat.gov.rs
 
foto
 
Posledný súpis poľnohospodárstva sa vykonal v ďalekom roku 1960, kým sčítanie obyvateľstva sa konalo pomerne pravidelne a naposledy nás sčitovali vlani. Keďže išlo o objemnú prácu, upustilo sa od idei v rovnakom čase vykonať aj súpis poľnohospodárstva. Štatistické spracovanie údajov by v takom prípade potrvalo veľmi dlho.
 
Dlho trvá aj takto. Spracovanie vlaňajšieho súpisu je totiž ešte vždy nie ukončené, aj keď od sčítania ubehlo vyše 9 mesiacov. Nateraz sú známe iba niektoré predbežné výsledky. Konečné sa čoskoro začnú sukcesívne zverejňovať a všetko by malo byť známe do konca roka 2013.
 
Podľa predbežných výsledkov vlaňajšieho sčítania v Srbsku žije 7,120.666 osôb z čoho vo Vojvodine 1,916.889.
 
Keď ide o naše slovenské prostredia, obec Báčsky Petrovec má 13.302 obyvateľov, čo je vzhľadom na sčítanie z roku 2002 pokles až o 1.379 osôb. Obec Kovačica má 25. 259 obyvateľov a zaznamenáva pokles o 2.631 osôb. Obec Stará Pazova má 65.508 obyvateľov a v tomto prostredí za posledné desaťročie percentuálne zaznamenávajú najnižší úpadok - počet obyvateľov sa znížil o 2.068 osôb: http://media.popis2011.stat.rs/2011/prvi_rezultati.pdf
 
Koľko je Slovákov v Srbsku? To ešte stále nevieme, avšak tušíme že údaje z roku 2002, na základe ktorých Slováci v Srbsku činili 0,79 % a bolo nás 59.021 – budú pre nás podstatne nevýhodnejšie.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #3 re: krásnean 2012-08-16 21:41
Citovanie kapustaondrej:
"Štatistika je pomerne objektívny obor v ľudskej spoločnosti, keď sa s ním zachádza objektívne, inak je to len zbraň umožňujúca manipuláciu ľudí. Podobné manipulácie sú možné aj pri iných kvázi štatistických/politických údajoch, ktoré sú predstierané verejnosti."


Nečítali ste, vážený pán, čo sa deje najnovšie v Kovačici, ako náš Miro Krišan agrárne dobre hospodáril...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 kapustaondrej 2012-08-11 19:42
"Štatistika je pomerne objektívny obor v ľudskej spoločnosti, keď sa s ním zachádza objektívne, inak je to len zbraň umožňujúca manipuláciu ľudí. Podobné manipulácie sú možné aj pri iných kvázi štatistických/politi ckých údajoch, ktoré sú predstierané verejnosti."
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 súpis poľnohospodárstvaskorec43 2012-08-11 18:44
Dnešná hektická doba nám prináša rôzné zprávy dobré ale aj zlé.Tých dobrých správ je pomenej.Dnešná generácia to tiež nemá ľahke.Často sa vraciam k spomienkam na svoje detstvo a to čím som starší tak častejšie. Narodil som sa malom gazdovstve v 40-tich rokoch minulého storočia.Moji rodičia tvrdo pracovali aby nás uživili.Moji súrodenci a ja sme im už ako malý pomáhali.Ako 6 ročný som už pásaval 2 kravičky a to hlavne cez prázdniny.Doma sme mali rozdelené úlohy aj my deti.Spominam si,že ešte v 50-tich rokoch sme nemali ešte zavedenú elektriku a to preto,lebo nebola zavedená v celej našej dedine.Po jej zapojení v polovici 50-tich rokov sme boli cely natešení v našom domčeku bolo vysvietené.Prvé rádio kupili naši rodičia koncom roku 1958.Bolo to radosti,počúvali sme rozprávky,ktoré rozhlas vysielal vždy v nedeľu ráno a taktiež aj čítania na pokračovanie z knižiek hlavne napísaných slovenskými spisovateľmi.Už vtedy,ako puberťák som sníval o tom aké by bolo krasné vidieť aj obraz a splnil sa aj môj sen rodičia zakúpili prvý televízor a ten bol riadne drahý na túto dobu.Zásluhu na zakupení mala najviac moja mama,ktorá našporila korunky.Náš život na gazdovstve plynul a keď sme vychodili stredné a vysoké školy boli sme vďační svojím rodičom za to,že sme sa nemuseli lopotiť tak ako oni.Rodičia ostali prilepení k rodnej hrude a my deti sme im aj dosiahnutí dospelosti pomáhali.Spomínam si dnes,koľko bolo radosti keď sa otelila kravička na malé teliatko s bielym čelom a ako môj mladší brat mu prestrčil prst cez ohradu a ako sa teliatko prísalo k prstu a začalo sať a to tak intenzívne,že brata bolel prst a ono nechcelo ho pustiť.Spustil taký krik,že naša mama skoro spadla keď bežala do maštale zistiť čo sa vlastne stalo.Smiali sme sa na tom všetci a môj mladší brat potom obchádzal koterec na ďaleko.Životné prostredie v tých rokoch bolo ešte čisté.Nebolo toľko fabrík,aut,ktoré by znečisťovali prostrednie ako dnes.Darilo sa aj divým zvieratkám ako boli zajačiky,bažanty a vtáctvo,ale aj vysokej a čiernej zvery.Hoci Slovensko bolo agrárnou krajinou neskoršie pribúdali nové fabriky,použivalo sa už viacej umelých hnojív a pribudali aj ďalšie faktory ktoré začali škodiť tomuto prostrediu.Veľmi často sa vraciam k myšlienkám o škole,priateľoch,voj enskej službe,združstevňova ní dediny,ale je to už iná kapitola.Pevne verím,že aj mladá generácia bude mať pekné spomienky až zostarne.

skorec43
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články