IX. Budárske dni v Slankamenských Vinohradoch

IX. Budárske dni v Slankamenských Vinohradoch
 
Milí priatelia, dovoľte, aby sme Vás čo najsrdečnejšie pozvali do malebnej dedinky pri Dunaji, v ktorej žije približne 350 Slovákov, na IX. ročník slávností Budárske dni, ktoré sa uskutočnia v Slankamenských Vinohradoch v nedeľa 19. 8. 2012 o 15:00 hodine. Hlavným cieľom podujatia je zachovanie materinského slovenského jazyka.
 
foto
 
Z vlaňajšieho podujatia
 
foto
 
Každoročná oslava má za cieľ zachovať i tradície Budárských dní v Slankamenských Vinohradoch a tým chrániť slovenské tradície, zvyky a jazyk našich budárov. Zároveň v ich náplni treba tiež vyhľadávať pôvodné činnosti, ktoré zbližovali ľudí a podnecovali ich k vzájomnej pomoci s dôrazom na oblasti tradičnej kultúry, amatérskej umeleckej tvorby a neprofesionálnej kultúry. Budári sú ľudia ktorí sa venujú vinohradníctvu, žijú počas leta v malej chate vo vinohrade, chránia úrodu hrozna od vtákov, chorôb a „nezvaných hostí.....”
 
V programe vystúpia Slovenský kultúrno umelecký súbor SKUS Vinohrydy, Folklórny súbor v šírom poli hruška z Kovačice, Slovenský spolok žien zo Starej Pazovy, spevácka skupina z Dobanoviec, sólisti z Boľoviec, Paja Zarić z Nových Karloviec, KUD Ivo Lola Ribar z Krčedína a ďalší. Nasledovať bude tanec na ktorom bude hrať ľudový orchester zo Starej Pazovy, vedúci orchestra Mario Meštrović a Igor Žolnaj. Po programe bude prezentácia nového CD skupiny DÚHA, a vo večerných hodinách ohňostroj.
 
Každoročne týždeň pred oslavou sa uskutočňuje súťaž v malom futbale, v deň osláv bude súťaž o najlepšiu rybaciu polievku, najlepšie víno a najkrajšiu budársku palicu ,,budárku“. Predseda spolku a MS Ján Macho najlepším udelí pohár a diplom za účasť.
 
Budárske dni štartujú o 15:00, slávnostné bohoslužby sa začnú o 16:00, a v pokračovaní bude nasledovať kultúrno-umelecký program , etno výstava, tanec budárov a ohňostroj.
 
Oslavy sa aj tento rok uskutočnia vďaka podpore Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, AP Vojvodiny a obce Indjija. Projekty na získanie finančnej podpory písala Asociácia pre edukáciu a regionálny rozvoj Padina- AERD Padina.
 
Hlavnými organizátormi podujatia sú Slovenský kultúrno umelecký súbor SKUS Vinohrady a MS Slankamenské Vinohrady.
 
Tlačovú správu sprostredkovala Daniela Ďurašová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články