Duch Brazílie v Novom Sade

Duch Brazílie v Novom Sade
 
Ak ste toho roku premeškali príležitosť vychutnávať karnevalovú náladu a duch Brazílie v Novom Sade, o rok sa podobná - a snáď aj lepšia - možnosť znovu naskytne. Tohtoročné Dni Brazílie v Novom Sade boli v poradí tretie a ich včerajším ukončením sa vojvodinské sídelné mesto aj oficiálne stalo členom Asociácie Európskych karnevalových miest. To prakticky znamená, že sa v Novom Sade karnevaly budú pravidelne organizovať.
 
foto
 
Súčasťou karnevalu sú aj samba tanečnice http://www.facebook.com/danibrazila
 
Festival Dni Brazílie v Novom Sade sa prvýkrát usporiadal v roku 2010 a rovnako tak ako aj ten prvý, aj tento posledný, okrem karnevalového defilé, ponúkol Novosadčanom a ich hosťom aj hudobné podujatia a filmové predstavenia z ďalekej Brazílie. Najatraktívnejším však vždy bol karneval. Kapuera bojovníci ako aj tanečnice v pestrých kostýmoch a rytmus samby nikoho snáď nenechali ľahostajným a tak sa aj početní pozorovatelia chtiac-nechtiac hýbali v rytme exotickej Brazílie.
 
foto
 
Na známom novosadskom kúpalisku Štrand prebiehali bezplatné dielne kapuera - brazílskeho bojového umenia http://www.facebook.com/danibrazila
 
Na pozvanie organizátora - „Novosadského samba karnevalu“ – za tri dni sa na rôznych dielňach zúčastnili hostia nielen z Brazílie lež z celého sveta. Okrem bojového umenia kapuera, prebiehali aj bezplatné dielne samba tanca. Milovníci samby z Fínska sa nakoniec zapojili aj do karnevalového defilé.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články