V Pivnici uzavreli 3. ročník seminára Píšeš? Píšem!

V Pivnici uzavreli 3. ročník seminára Píšeš? Píšem!
 
Verejnou prezentáciou tvorby a udelením certifikátov účastníkom seminára tvorivého dramatického písania pod názvom Píšeš? Píšem! v divadle Janka Čemana v Pivnici uzavreli tretí ročník svojrázneho týždenného festivalu kreativity, písanej a hudobnej tvorby, herectva, dramaturgie a scénografie. Tohto roku seminár jednoznačne mal atribút medzinárodný, lebo sa na ňom zúčastnilo viac ako 20 lektorov a poslucháčov zo Slovenska, Chorvátska, Macedónska a Vojvodiny.
 
foto
 
Účastníci seminára na záver verejnej prezentácie
 
Z našich prostredí zastúpené boli Pivnica, Báčska Palanka, Kysáč, Nový Sad, Hložany, Kulpín a Báčsky Petrovec. Vedúca projektu Katarína Hitzingerová zhodnotila, že sa pracovalo na plné obrátky, od rána do rána a dnes môžeme byť svedkom toho, že v divadle sa asi svetlá nezhasnú.
 
foto
 
Katarína Hitzingerová
 
Z piatich textov (Elenka Hložanová, Vladko Mixád, Andrea Speváková, Branislav Balca, Svetlana Gašková) vznikli tri ucelené diela, ktoré boli prezentované na pivnickom javisku. Od pondelka do soboty (20.08-25.08.2012) účastníci seminára zvládli dramaturgiu, herecký prejav, hudobnú a scénografickú zložku, aby už v sobotu večer prezentovali verejnosti výsledky práce, ktoré boli viac než obdivuhodné. Poslucháčom edukácie v tom pomohli lektori Katarína Hitzingerová, Ján Chalupka, Dragana Lukan Nikeloski, ktorí mali na starosti dramaturgiu, scénograf Dušan Krnáč sa postaral o javisko a kostýmy, herci Richard Sanitra, Soňa Capková, Tomáš Tomkuljak, Ján Marcinek dbali na herecké stvárnenie postáv, hudbu mal na starosti Ondreaj Pavčok v spolupráci s Branislavom Čemanom a Ivanom Šandorom. O réžiu sa postarali autori diel, za nezištnej pomoci kolektívu a členov divadla Janka Čemana v Pivnici.
 
foto
 
Panoráma - práca
 
Garantom projektu Píšeš? Píšem! je ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice, autorkou dramatička, prodekanka pre vzdelávaciu činnosť na FDU AU v Banskej Bystrici a odborná asistentka na Katedre dramaturgie, réžie a teatrológie Mgr.Art Katarína Hitzingerová ArtD.
 
foto
 
Tím "17", tj. dielo pod názvom 17, autorka Andrea Speváková, dramaturg Ján Chalupka a herci. Morel: Ján Marcinek, Annie, Black honey:Hana Bolehradská, Shilla: Svetlana Gašková
 
Prvý ročník semináru bol zameraný na dramatický text a jeho stavbu z elementárnych prvkov drámy. Druhý ročník porovnával dramatický text a jeho interpretáciu. Za účasti hereckej a režijnej zložky hľadal rozdiely medzi dramatickou a javiskovou postavou.
 
Tretí ročník bol zameraný na integráciu výtvarnej a hudobnej zložky do dramatického textu a implementácii výsledného tvaru.
 
Andrea Speváková

Komentárov  

+7 #1 účastník 2012-08-26 17:20
Katarína Hitzingerová:

".. včera o takomto čase som stála v kruhu s ľuďmi, ktorí sú mi anjelmi. Stáli sme na javisku pivnického divadla vo Vojvodine a.. odovzdali si nielen energiu, ale všetko čo človek skutočnému človeku môže dať.. spoznali sme aká je duša krehká, keď sa o ňu oprie divadelná kulisa.. ako tancuje, keď ju doprevádza hudba slov a tónov.. ako žije a dýcha, keď sa jej herci dotknú.. ako sa recykluje v očiach divákov.. keď zatvorím oči, vidím javisko pivnického divadla.. keď otvorím dušu.. cítim ich človečinu..."
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články