Dobro a láska dnes večer v SVD zvíťazili

Dobro a láska dnes večer v SVD zvíťazili
 
... a všetci žili šťastne až do konca sveta... Nielen Štyria škriatkovia a víla ale aj žaba Futura. Šťastné bolo i publikum. S úsmevom na tvári sa po predstavení rozchádzali i malí i veľkí. Celkom dobre ich vyše hodiny bavil (a trochu i poučil) sympatický herecký kolektív. Režisér si zvolil spôsob hry blízky deťom a tak sa v predstavení menej hovorilo a viac sa spievalo, tancovalo, skákalo, cvičilo... Žáner mytologickej rozprávky, takmer bez žiadnych brutálnych scén oslovil pritom nielen tých menších, lež aj dospelých. Veď, láska hory prenáša a láska Vivy a Pikola uistila prítomných, že s ňou sa všetko zvládne.
 
foto
 
Ročné obdobia vraj majú svoju hudbu. Štyria škriatkovia: Pikolo, Solário, Vento a Fredo reprezentujú jar, leto, jeseň a zimu a to každý po svojom. Je tu aj víla Viva a čo by to bolo za rozprávku, keby nemala zlú postavu? Ňou je žaba Futura. Hudbu štyroch ročných období vyludzuje zázračná hracia skrinka, o ktorú sa starajú spomínaní štyria škriatkovia. Jeden sa však raz nedokáže rozlúčiť s obľúbenou melódiou. Túži zostať dominantným. A aj žaba Futura túži po moci. Keď sa jej zmocní, chce si podmaniť svet, prírodu...
 
foto
 
Všetko však zachraňuje harmonický vzťah Vivy a Pikola. Víla nesie v sebe mnoho jemného, nežného, je to také malé dievča, ktoré treba chytiť za ruku, dávať na ňu pozor ale v skutočnosti je to ona, čo na vás dáva pozor a chráni vás pred všakovakými beštiami a strašidlami.
 
V predstavení je i trošku poučenia: čo sú to ročné obdobia, čo je jarná a jesenná rovnodennosť... Poukazuje sa však aj na to, že sebectvo a nekontrolovaná túžba po moci môžu veľa zlého urobiť... Premiérou predlohy Jána Uličiansky: Štyria škriatkovia a víla v réžii Jána Čániho dnes večer v Slovenskom vojvodinskom divadle v Báčskom Petrovci boli otvorené 17. Petrovské dni divadelné.
 
Hudba – Stevan Mošo,
choreografia – Ista Stepanov – Pavlović.
 
Herecké obsadenie:
Viva – Mira Lainović,
Futura – Janja Urbančeková – Fejzulahi,
Pikolo – Ján Sklenár,
Solário – Ján Žolnaj,
Vento – Miroslav Babiak,
Fredo – Pavel Matúch.
 
foto
 
Pred začiatkom predstavenia v divadelnej predsieni bola vernisáž divadelného desingu autora Đulu Šantu z Nového Sadu, ktorý je i autorom propagačného materiálu predstavenia Štyria škriatkovia a víla, ale i mnohých predošlých. Prítomných na vernisáži privítala riaditeľka Slovenského vojvodinského divadla (SVD) Janja Urbančeková – Fejzulahi a prihovorila sa i poetka Viera Benková. Výstavu otvorila Vladislava Fekete.
 
foto
 
Viera Benková, Janja Urbančeková – Fejzulahi, Vladislava Fekete a Đula Šanta
 
foto
 
Desing Đulu Šantu z predstavenia Alica v krajine zázrakov
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články