Ak netečie, bár kvapká - Matici prostriedky z pokrajinskej pokladnice

Ak netečie, bár kvapká - Matici prostriedky z pokrajinskej pokladnice
 
Podpredseda vlády AP Vojvodiny a pokrajinský tajomník pre vedu a technologický rozvoj Dragoslav Petrović spolu s veľvyslancom SR v Belehrade J.E. Jánom Varšom navštívili Báčsky Petrovec, kde bola podpísaná zmluva medzi Maticou slovenskou v Srbsku (MSS) a Vládou AP Vojvodiny, ktorou Pokrajina na tohtoročnú matičnú činnosť vyčlení 520.000 dinárov (necelých 4.400 €).
 
foto
 
 
 
Obnovená zmluva podpísaná dnes v Báčskom Petrovci, reguluje vzájomné vzťahy o aktivitách a spolufinancovaní kultúrno-umeleckých, vedeckých a vydavateľských aktivít MSS v bežnom roku. Predsedníčka MSS Katarína Melegová – Melichová sa poďakovala za podporu a povedala, že jedna časť prostriedkov je už vskutku strovená. Ozrejmila, že to čo ich čoskoro čaká a na čo sú prostriedky účelovo plánované, je účasť na vedeckej konferencii Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí ktorú zorganizuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí koncom októbra v Bratislave. Dodala, že matičná delegácia už bola na vedeckej konferencii v Rumunsku v Nadlaku a keď ide o vydavateľskú činnosť prioritou im bude monografia 80 rokov MSS a potom aj 90 rokov Spolku petrovských žien. Plánujú tiež zbierať materiály pre ďalšiu monografiu o petrovskom výtvarníkovi Vladimírovi Urbančekovi, podobne ako čo nedávno v matičnom vydavateľstve vydali monografiu Ivana Križana. Počas Slovenských národných slávností (SNS) Ivanovi Križanovi usporiadali i výstavu obrazov a v matičných priestoroch počas SNS predstavili makety Jána Maglovského.
 
foto
 
 
Dragoslav Petrović podčiarkol tradične dobré priateľské vzťahy zo Slovenskou republikou a veľký význam Veľvyslanectva Slovenskej republiky v upevňovaní tých vzťahov. Tiež zdôraznil, že pokrajinská vláda v poslednom období vynakladá značné úsilia, aby sa spôsob uskutočňovania menšinových práv pozdvihol na vyššiu úroveň. V tom kontexte prisľúbil, že menšinové práva budú aj ďalej chránené a že v pokrajinskom vedení nedovolia znižovanie dosiahnutých menšinových práv, prípadne sa ony môžu iba zvyšovať.
 
Profesor Petrović pri tejto príležitosti zverejnil údaj, že 480 študentov príslušníkov slovenského národnostného spoločenstva toho času študuje na Novosadskej univerzite, 1511 stredoškolákov Slovákov získava stredoškolské vzdelanie v materinskej reči a 1300 základoškolákov v 12 lokálnych samosprávach vo Vojvodine je zapísaných v slovenských triedach. Vzhľadom na to, že vysokoškoláci vo väčšine prípadov akademické vzdelanie získavajú po srbsky, vyplýva, že výučba v slovenčine sa organizuje pre menej než 3000 žiakov.
 
Pred podpísaním zmluvy v priestoroch Spolku petrovských žien prebiehala prezentácia publikácií, ktoré v minulom roku financoval rezortný sekretariát. Vysokí hostia si pozreli i výstavu Z klenotnice našich rodičov ako aj tvorbu Vladimíra Urbančeka.
 
Katarína Pucovská
 

Komentárov  

+1 #1 novinarka 2012-09-07 12:53
Velvyslanec SR v Belehrade J.E. Ján Varšo, spolu s predsedníčkou MSS
Katarínou Melegovou Melichovou v utorok 4.septembra, navštívili
Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne
kde ich privítal predseda Združenia
pre poľnohospodárske muzeálne dedičtvo, prof.dr Ján Kišgeci spolu s
muzeálnymi kustódmi. Počas dlhšej obchôdzky kaštieľa a nainštalovaných
výstav v múzeu, veľvyslanec sa podrobne zaujímal o tradičné
poľnohospodárstvo Dolnej zeme a v príjemnom rozhovore evokoval
spomienky na svoje detstvo a poľnohospodárske práce v horskej
dedinke pod Tatrami. So záujmom si hostia obzreli aj výstavu
kulpínskych žien ako i výstavu suvenírov vyrobených z konopných
vlákien počas nedávnej muzeálnej, edukačnej dielne.
Veľvyslanec Ján Varšo prejavil osobitný záujem o vedeckú a kultúrnu
spoluprácu medzi slovenskými a srbskými poľnohospodárskymi múzeami a
vysokými poľnohospodárskymi školami, ktorá má už bohatú a dlhú
tradíciu.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články