Slovenská kultúra, ľudové remeslá, folklór a gurmánske chute v Maďarsku

Slovenská kultúra, ľudové remeslá, folklór a gurmánske chute v Maďarsku
 
V sobotu sa v Budapešti začal Týždeň slovenskej kultúry , ktorý potrvá do piatku 7. septembra. V piatok popoludní sa slovenská kultúra – tentoraz však dolnozemská,- ľudové remeslá, folklór a gurmánske chute presťahujú do Békešskej Čaby, kde sa začne Národnostný festival v Pokoji a miery – Dolnozemský jarmok. V poradí piaty Dolnozemský jarmok, ktorý má putovný charakter, sa v tomto roku vracia do mesta svojho zrodu, Békešskej Čaby a ústredná časť jeho náplne bude prebiehať v sobotu 8. septembra.
 
foto
 
V Bratislave prebiehal IV. Dolnozemský jarmok Foto: http://www.slovenskezahranicie.sk
 
Cieľom práce prebiehajúceho Týždňa slovenskej kultúry je upevňovanie slovensko-maďarských vzťahov, ale aj prezentovanie slovenskej kultúry. Tak sa včera na nádvorí Slovenského inštitútu, ktorý je aj organizátorom podujatia, okrem iného, uskutočnila ochutnávka slovenských špecialít a dnes sa na Vörösmartyho námestí predstavuje Európske hlavné mesto kultúry 2013 Košice.
 
Záverečný deň prezentácie Slovenska a jeho kultúrnych cenností a turistických destinácií, v piatku 7. septembra na Vörösmartyho námestí návštevníci budú môcť vidieť zázračné ruky a výtvory šiestich protagonistov ľudových remesiel, aby sa o 15. h svojimi výtvormi a bujarou „nožnicovou fantáziou“ predstavil umelecký strihač papiera Karol Krčmár. Zlatým klincom Týždňa slovenskej kultúry v Budapešti bude s najväčšou pravdepodobnosťou vystúpenie folklórneho súboru Technik - na Vörösmartyho námestí začnú slovenskí folkloristi „cifrovať“ od 18. hodiny.
 
foto
 
V. Dolnozemský jarmok sa začne v piatkové odpoludnie 7. septembra a pokračovať bude 8. septembra 2012 v Békešskej Čabe. Organizátorom je Čabianska organizácia Slovákov a Dom slovenskej kultúry v Maďarsku.
 
Zdroj: luno.hu, TASR, oslovma.hu

Komentárov  

0 #1 dobreahoj 2012-09-05 17:42
Marx Karl dávno povedal, že načim jesť a piť, aby človek mohol robiť, ale tiež povedal - nikomu nebyť sluhom... Asi v tom jeho Kapitále... Nerozumiem, ale dnes je to v Našom dobrom Srbsku ako v polovici 19. storočia... Keby nebolo folklóru a tradícií, tak by sme asi ani neprežili týchto dve a pol storočia, akože náhodou... Príde mi voľakoho zabiť, alebo spáchať samovraždu... samotnú... Bez Kosova a rozprávky o Ivicovi a Marienke... či Marici...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články