14. októbra 32. Zlatý kľúč

14. októbra 32. Zlatý kľúč
 
V októbri v Selenči, na festivale populárnej hudby Zlatý kľúč, bude predvedených 12 zábavných pesničiek 12. našich autorov. Revuálna časť bude patriť Jurajovi Súdimu, ktorý tridsať rokov pôsobí na hudobnom poli. Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov sa vzdal účasti v hudobnej produkcii festivalu a tú budú mať na starosti Juraj Súdi, Ondrej Pavčok a Samuel Kováč.
 
foto
 
Interpretka vlaňajšej víťaznej skladby Pýtam sa sokolov Sabína Trbarová
 
Okrem iného aj toto bolo schválené včera, 5. septembra, v Business stredisku v Selenči na zasadnutí časti organizačného výboru festivalu Zlatý kľúč Selenča 2012. V Selenči sa stretli členovia organizačného výboru zadlžení za audio a video produkciu festivalu, čiže členovia, ktorí by sa mali postarať o to, čo a ako by mali diváci v sieni domu kultúry, respektíve diváci pri televíznych obrazovkách, vidieť a počuť 14. októbra na 32. verejnom koncerte festivalu Zlatý kľúč. Jozef Gašparovský v mene organizátora - Združenia pre pestovanie kultúry, tradícii a umenia Selenča, uvítal členov výboru a potom sa začalo s prácou. Najprv sa všetci zhodli, aby na verejnom koncerte z trinásť skladieb, ktoré prišli na súbeh, bolo predvedených dvanásť. Sú to skladby našich osvedčených ale aj začínajúcich slovenských autorov. Na festivale odznejú nasledujúce skladby:
 
1. UŽ NEBUDEŠ SÁM
hudba: Ondrej Pavčok, text: Ondrej Pavčok,
 
2. BAČA
hudba: Samuel Kováč ml., text: Samuel Kováč ml.,
 
3. Z VEČERA, ČI ZA RÁNA
hudba: Ján Dobrík, text: Pavel Mučaji,
 
4. ZA SEBOU
hudba: Andrej Meleg, text: Andrej Meleg,
 
5. POVEDZ
hudba: Jaroslav Glózik, text: Jaroslav Glózik,
 
6. AK MA NIEKEDY STRETNEŠ
hudba: Samuel Medveď, text: Mariana Imrová,
 
7. KRÁSNA ZÁHRADKA
hudba: Ján Kulík, text: Ján Kulík,
 
8. MILOVAL SOM OČI ČIERNE
hudba: Rastislav Struhár, text: Rastislav Struhár,
 
9. TÚŽBOU VONIAM
hudba: Ondrej Maglovský, text: Katarína Melegová-Melichová,
 
10. RODISKO MOJE
hudba: Róbert Šimon, text: Elena Hložanová,
 
11. SKLENÍKOVÁ ZÁHRADA
hudba: Juraj Súdi, text: Juraj Súdi
 
12. POD KOŽOU ŤA MÁM
hudba: Leonóra Súdiová, text: Katarína Mosnáková,
 
Úprava skladieb spomenutých autorov je už v plnom prúde. Hudobnú produkciu festivalu budú mať na starosti Juraj Súdi, Ondrej Pavčok a Samuel Kováč. V revuálnej časti, ktorá bude venovaná hudobnému pedagógovi Jurajovi Súdimu, ktorý oslavuje jubileum, tridsať rokov činnosti na poli hudby, odznie jeho osem tanečných skladieb z minulých ročníkov, ktoré boli odmenené. Členovia výboru sa venovali aj organizačným otázkam a dali návrh aj na členov odborných porôt a odmeny pre víťazné skladby. Odmeny nebudú peňažné ale vecné a zabezpečia ich sponzori. Otvorená je aj otázka priameho televízneho prenosu festivalu, ktorý by mala prenášať televízia Vojvodiny. Taktiež sa pokúsia o novinku a to je, že sa verejne v niektorom televíznom vysielaní po slovensky verejne vyžrebuje poradie skladieb na koncerte. Taktiež je novinkou, že sa Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vzdal účasti v hudobnej produkcii festivalu, takže výberová komisia tento rok na súťaž prijala aj skladby, ktoré by v minulých ročníkoch neboli zodpovedali vysoko postaveným kritériám, čo neznamená, že nejde o nadostač kvalitné skladby.
 
Prípravy na festival sú v plnom prúde a členovia výboru zatiaľ v úplnosti kontrolujú dynamiku príprav. Plánovaný termín verejného koncertu je nedeľa 14. októbra so začiatkom o 20:00 h. V prípade, že nebude priamy televízny prenos, zabezpečené bude kvalitné video nahrávania festivalu. Podľa toho, čo sa na stretnutí mohlo počuť, mal by to byť naozaj reprezentačný hudobný festival Slovákov, ktorý by mal byť organizovaný na vysokej umeleckej a organizačnej úrovni.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články