Vojvodina v noci alebo zadúšanie autonómie

Vojvodina v noci alebo zadúšanie autonómie
 
Vojvodina v noci alebo zadúšanie autonómie je názov tribúny, ktorú v čase zmietania sa severnej pokrajiny a jej hlavného mesta Nový Sad v politických turbulenciách a neistote usporiadal Nezávislý spolok novinárov Vojvodiny. O aktuálnej situácii, autonómii, analýzach ale aj návrhoch hovorili politológovia Jovan Komšić a Duško Radosavljević, tiež kopredseda IV. Vojvodinskej konvencie Živan Berisavljević a novinár Gabor Bodiš.
 
foto
 
Tribúnu viedol predseda NDNV Dinko Gruhonjić. Ako povedal, otázka Vojvodiny, jej príslušností a autonómie bude aktuálna aj v nadchádzajúcom období. NDNV zostane stáť oproti pokusom o zatratenie vojvodinskej politickej subjektivity a identity a zotrvá pri vyhľadávaní mediálneho priestoru pre tých, ktorý Vojvodinu nevidia ako chudobnú severnú kolóniu Srbska. Po rozhodnutí Ústavného súdu Srbska o zrušení aj tak prakticky nijakých príslušností pokrajiny, zrejmé je tendenčné pokračovanie v jej ponižovaní. Duško Radosvljević mieni, že ide o pokus reštaurovania starého Miloševićovského režimu a jeho ideológie. Podľa slov Gabora Bodiša, podobná situácia je aj u našich susedov, napríklad v Rumunsku a v Maďarsku. Pozitívne však zhodnotil spôsob a výsledky slovensko-maďarského Most-Híd.
 
foto
 
Radosavljević mieni že Demokratická strana upustila od vlastných princípov a Ústavu Srbska označil za najväčší zdroj problémov. Ako povedal, Úradný vestník v posledných rokoch práve s peniazmi zo štátnej pokladnice rehabilituje četníkov a najtemnejšiu pravicovú ideológiu. Srbským vrchnostiam však v tejto chvíli nezodpovedá otváranie vojvodinskej otázky. Práve preto, ako povedal, počuť burácajúce ticho, nielen keď ide o Belehrad, lež aj o vojvodinskú vládu. Avšak, súčasná vojvodinská vláda je podľa Radosavljevića slabá, plná anonymov, ktorý sa nedokážu postaviť oproti Belehradu. Jovan Komšić tiež mieni že Ústava od vynesenia má deficit legitímnosti.
 
Občania Vojvodiny nepodporili text Ústavy, lebo ho väčšina neakceptovala ako základnú normu vlastných asociácií politického života, interesov, združovania a života v republiky Srbsko. Podľa Živana Berisavljevića, národná a politická elita, ktorá formuje základnú myšlienku budovania štátu, nie je v stave vidieť záujmy iného ani v jednom dialógu, s hociktorým partnerom. Jej podstata je unitárny centralizmus, ktorý vidno nielen vo vzťahu k Vojvodine, lež ku každému s ktorým Srbsko malo do činenia. Účastníci tribúny rozhodnutie Ústavného súdu, súčasnú situáciu a vzťah k Vojvodine vidia ako lucídny atak na jej podstatu, ktorý dokonca označili aj ako 3. Jogurtovú revolúciu.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články