Priestor, svetlo a čiary Zdenky Márie Madackej

Priestor, svetlo a čiary Zdenky Márie Madackej
 
Pôvodom Kysáčanka Zdenka Mária Madacká už vyše 20 rokov žije a pôsobí v Kanade, kde aj absolvovala Vysokú školu výtvarných umení. Jej umelecké diela sú vypracované na tkanom alebo ručne zhotovenom papierovom či sklenenom základe a celkový umelecký dojem je preto jednoduchý a číro výtvarný. Svoju tvorivá snaha usmerňuje k prekonávaniu obmedzeného vnímania materiálneho sveta a k šíreniu obzorov na duchovnú komponentu, ktorú konkretizuje v prázdnom priestore , čiže vo vytváraní pocitu otvorenosti. Umeleckou jednoduchosťou a srdečnosťou sa predstavila aj na včerajšej vernisáži v Báčskom Petrovci.
 
foto
 
Miroslava Blažićová, Vladimír Valentík, Zdenka Mária Madacká a Pavel Čáni
 
Návštevníkov Galérie Zuzky Medveďovej najprv privítala Miroslava Blažićová a v pokračovaní sa prihovoril úradujúci riaditeľ Múzea vojvodinských Slovákov Pavel Čáni. O živote a diele Zdenky Márie Madackej hovoril kurátor výstavy Vladimír Valentík. Autorka výstavy sa úprimne poďakovala za možnosť prezentovať svoju tvorbu aj medzi vojvodinskými Slovákmi.
 
foto
 
Výstava Intonácie v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci je v poradí ôsmou samostatnou výstavou Zdenky Márie Madackej, zároveň však prvou v Srbsku. Pomáha nám v rozhľade kam speje súčasné maliarstvo vo svete. Povedal výtvarný kritik Vladimír Valentík, ktorý túto umelkyňu zaradil do skupiny našich akademických maliarov - priekopníkov abstraktného umenia, v čele ktorých je Mira Brtková zo Starej Pazovy a ďalší Pazovčan Jožko Klátik a čiastočne aj Kysáčan Michal Ďurovka.
 
foto
 
Labyrint je prastarým symbolom transformácie a jeho úloha spočíva predovšetkým v hľadaní životnej cesty a identity človeka. Stáročiami sa používal na meditovanie a pomáhal v metaforickej ceste do vnútra, do vlastného centra a naspäť von, do vonkajšieho sveta, s prehĺbeným poznaním vlastnej identity a miesta človeka v kozme. Na rozdiel od bludiska, kde je na výber niekoľko ciest, ktoré neraz vedú do slepých uličiek, labyrint má iba jednu púť vedúcu do stredu a späť. V labyrinte nemožno zablúdiť. Jedinečnú príležitosť prechádzky labyrintom ponúka výstava nainštalovaná v Galérii Zuzky Medveďovej, kde Zdenka Mária Madacká urobila menší labyrint z ručne tkaných záclon.
 
foto
 
Výstavu Intonácie si v galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci možno obzrieť do 28. septembra.
 
foto
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články