Česká delegácia vo Vojvodine

Česká delegácia vo Vojvodine
 
V rámci úradnej cesty a projektu „Nadviazanie vzájomnej medzinárodnej spolupráce" na návštevu Vojvodiny včera pricestovali zástupcovia Moravskosliezskeho kraja z Českej republiky, ktorí v našej pokrajine pobudnú do soboty 22. septembra 2012. Účelom návštevy je vzhliadnutie možností spolupráce v oblastiach miestneho hospodárstva, poľnohospodárstva, cestovného ruchu a kultúrno - spoločenského života.
 
foto
 
Foto: RTV OK Kovačica
 
Táto návšteva je pokračovaním spolupráce medzi Asiciáciou pre edukáciu a regionálny rozvoj - AERD Padina a obcou Třanovice, mikroregiónmi Stonávka a Terlicko –Žermanickej priehrady, ktorá otvorila možnosti na ďalšiu spoluprácu dedín, spolkov a firiem so zahraničným partnerom.
 
Počas dní strávených vo Vojvodine partneri navštívia organizácie, spolky, miestne spoločenstvá ,cirkev… s ktorými AERD úspešne spolupracuje aj v oblasti písania projektov:
 
Dnes už česká delegácia navštívila Kovačicu a obzreli si základnú školu, gymnázium, miestne spoločenstvo, Galériu insitného umenia, Galériu Babka, cirkevný zbor, spolok žien…a v Padine Spolok dobrovoľných hasičov, evanjelickú cirkev, etno dom, Smäd – združenie insitných maliarov a spolok poľovníkov Zajac.
 
Zajtra navštívia Nový Sad a naplánované majú rozhovory v Národnostnej rade slovenskej národnostnej menšiny a Ústave pre kultúru Vojvodinských Slovákov. V popoludňajších hodinách budú pokračovať do Slankamenských Vinohradov, kde ich najprv privítajú v miestnom spoločenstve a v pokračovaní navštívia Slovenký kultúrno umelecký spolok a cirkevný zbor. V piatok si obzrú Národný park Fružská hora a Ľubu.
 
„Naším úsilím v oblasti medzinárodnej spolupráce je ďalej prehlbovať existujúce partnerstvá a nadviazať nové, ktoré budú hmatateľným prínosom pre našu aj slovenskú komunitu a krajinu. Nechceme, aby partnerská spolupráca bola prázdnou literou, ale aby vyjadrovala potreby a záujmy našich občanov, a aby zabezpečovala vzájomné poznávanie a rozvoj vo všetkých oblastiach spoločenského života. Všetko povedané by malo byť úrodnou pôdou pre nové, vzájomne výhodné investície,“ povedala zakladateľka AERD Padina Daniela Ďurašová.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články