Cez Nadlak je...2012

Cez Nadlak je... 2012
 
V piatok 28.09.2012 o19:00 sa začne najväčšie slovenské folklórne podujatie v Rumunsku... - XIV. edícia prehliadky sólistov slovenskej ľudovej piesne Cez Nadlak je...2012 Organizátor sľubuje tri večere plné slovenskej dolnozemskej ľudovej piesne. V piatok bude prvý súťažný koncert, v sobotu druhý a v nedeľu galakoncert výhercov ako aj vystúpenie folklórneho súboru zo Starej Pazovy.
 
foto
 
Foto archív Festivalu Cez Nadlak je...
 
Prehliadka sólistov ľudovej piesne, Cez Nadlak je..., má za sebou už trinásťročnú tradíciu a od prvého ročníka sa koná v Rumunskom mestečku Nadlak. Rok vzniku prehliadky je 1999 odkedy každý rok prebieha v jesenných mesiacoch. Prehliadka je najznámejším folklórnym podujatím Slovákov z Rumunska a získala dobré meno i za jeho hranicami. Názov prehliadky Cez Nadlak je..., je zároveň i názvom ľudovej pesničky, ktorej nápev si Nadlačania priniesli z ďalekej domoviny, trochu ho prispôsobili a zložili domácky text .Milovníci ľudovej hudby si na prehliadke môžu vypočuť početné slovenské ľudové piesne z oblastí odkiaľ interpreti pochádzajú. Každý zúčastnený sólista zaspieva jednu rýchlu a druhú pomalú slovenskú ľudovú pieseň, s ktorou by mal byť zosúladený i autentický ľudový kroj.
 
Celodolnozemská prehliadka je súťažného rázu a interpretov hodnotí odborná porota pozostávajúca z troch až piatich členov, ktorá počas dvoch súťažných koncertov hodnotí čistotu intonácie, dikciu, adaptáciu interpretácie hudobného materiálu, ktorá by mala byť v súlade s odkazom textu, tiež venujú pozornosť i náročnosti piesne, celkovému umeleckému výkonu a hlasovej technike interpreta. Súťažná časť prehliadky má tri vekové kategórie, a to: od 6 – 12 rokov; od 13 – 18 rokov a viac ako 18 rokov.
 
Prehliadka sólistov ľudovej piesne, Cez Nadlak je..., vyvrcholí nedeľným galakoncertom, na ktorom budú vyhlásené výsledky a vystúpia víťazi. V druhej časti galakoncertu sa publiku každoročne predstaví hosťujúci folklórny súbor s celovečerným predstavením. Takto sa rámec slovenského ľudového umenia rozširuje o ďalšie rozmery ako ľudový tanec, ľudové obyčaje, ľudové kroje a nie v poslednom rade slovenské povedomie.
 
Hlavný organizátor podujatia je Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku.
 
foto
 
Hudobnícka rodina Súdiovcov zo Selenče a odmenení sestra a brat Leonóra a Juraj
 
Na vlaňajšom festivale Cez nadlak je 2011 brat a sestra Súdiovci zo Selenče získali dve ceny: v kategórii 6-12 rokov Juraj si vyspieval tretiu cenu a vo vekovej skupine 13-18 rokov prvú cenu udelili Leonóre Súdiovej. V kategórii účastníkov ponad 18-sť rokov naši speváci nezískali ceny, avšak zo štyroch špeciálnych cien tri sa dostali našim účastníkom: jednu dostala Tatiana Medovarská z Báčskeho Petrovca, Cenu orchestra udelili Novosadčanke Anne Zorňanovej a cenu Dotyk ľudskosti pre najstaršieho súťažiaceho získal Vladimír Tót z Kysáča.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články