Sľubné podujatie Deň kysáčskej sármy

Sľubné podujatie Deň kysáčskej sármy
 
Kysáčske ženy si zvolili smer: nie iba prednáškové večierky, návštevy kúpeľov či turistických pamätníkov, literárna a recitátorská činnosť, výstavy...Chcú si aj privyrobiť a finančne pomôcť svojmu združeniu a členkám, ktoré robiť vedia a chcú a zamestnanie či inej roboty nemajú. Zvolili si neslovenské a netradičné jedlo sármu, z ktorej pomaly ale iste robia slovenský, presnejšie kysáčsky brand. Robia ju totiž na našský spôsob – pečú v sedliackej peci, čo tomuto jedlu dáva osobitnú, vynikajúcu chuť. Ocenili to aj odborníci a na včerajšom turistickom podujatí Rogalj v Novom Sade kysáčskej sárme udelili uznanie.
 
foto
 
Uznanie: Sľubné podujatie Deň kysáčskej sármy prevzala Ľudmila Berediová - Stupavská
 
Štvrté stretnutie organizátorov etno, turistických a gastronomických podujatí Rogalj prebiehalo včera v novosadskom SPENS-e. Svoje podujatia tam predstavilo 30 organizátorov, medzi ktorými bol aj Spolok kysáčskych žien v čele s predsedníčkou Ľudmilou Berediovou – Stupavskou, ktorý predstavoval podujatie Deň kysáčskej sármy. Popri sárme, šikovné Kysáčanky predávali aj koláče, výšivky, tkané uteráky...Všetko pekne aranžovali a k stánku návštevníkov lákali v nádherných „kašmerínkách“.
 
foto
 
Stánok, pri ktorom sa každý musel pristaviť...
 
Bezpochyby, Spolok kysáčskych žien sa vydal v správnom smere. Usilovné Kysáčanky svoju svojskú kysáčsku sármu predstavujú takmer na všetkých podujatiach a akciách. Predaj sa im vraj dobre darí, najčastejšie dopyt prevyšuje ponuku. Problémom neraz vie byť preprava väčšieho množstva sármy, ktorú treba udržať teplú. Iba teplá neodolateľne rozvonia...
 
foto
 
foto
 
Domáce koláčiky a „tkanie klinovníke“
 
Včera sa na SPENS-e predstavili aj ďalší Kysáčania s nanajvýš atraktívnou ponukou. Rodina Vozárová si so širokou paletou rôznych druhov novej a lahôdkovej zeleniny (vyše 140 druhov) pestovanej spôsobom organickej výroby, dávnejšie získala dobré meno a zákazníkov.
 
foto
 
Kysáčska Biofarma Vozár sa pravidelne zúčastňuje na podujatiach zameraných na domácke a zdravé výrobky
 
Kozie mlieko je vraj zdravšie ako kravské. Hovorí sa, že je elixírom krásy a dlhovekosti. Obsahuje viac vápnika, je dobré na trávenie, pomáha proti stresu, alergiám, rakovine, posilňuje imunitu. Napriek tomu ho u nás málokto pije, nie každému chutí. Ale keď sa z neho urobí syr, to je už celkom iná rozprávka...
 
foto
 
Milan Rainović, výrobca kozieho syru predstavil nový syr Štipľavý Kysáčan / "Ljuti Kisačanin"
 
Text Katarína Pucovská
Foto Ľudmila Berediová - Stupavská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články