Do našej detskej hudobnej klenotnice...

Do našej detskej hudobnej klenotnice...
 
...sa včera so svojim prednesom zapísalo 19 nádejných budúcich veľkých spevákov a víťazom tohtoročného jubilejného 20. festivalu Rozspievané klenoty sa stal Vladimír Kriška z Hložian. Festival slovenských ľudových piesní v prednese detí Rozspievané klenoty prebiehal v kovačickom Dome kultúry a na ňom vystúpili deti vo veku do 15 rokov z 12 slovenských vojvodinských prostredí a po prvý raz, mimo konkurencie vystúpili i dve dievčatá z rumunského Nadlaku. Festival otvoril veľvyslanec SR v Belehrade J.E. Ján Varšo.
 
foto
 
Víťazi 20. Rozspievaných klenôt Martina Agárska, Iveta Petrovičová, Vladimír Križka, Sara Valentíková a Ema Kočiš (Foto Miruška Kočiš)
 
Osobitná porota, ktorá hodnotila autentickosť slovenských ľudových krojov, svoju cenu udelila Sáre Valentíkovej z Pivnice a Dávidovi Molnárovi z Báčskeho Petrovca. Cena za najmladšieho účastníka sa dostala do rúk 7-ročnému Milanovi Djokovićovi z Kysáča.
 
Odborná posudzovacia komisia, ktorá pracovala v zložení: Pavel Tomáš ml. z Kovačice, Gabiela Jančíková z Nadlaku a Juraj Súdi zo Selenče udelila 4 festivalové ceny: Cenu za umelecký prednes získal Selenčan Juraj Súdi ml. Dve rovnoprávne tretie ceny za interpretáciu dostali Martina Agarská z Boľoviec a Ema Kočišová zo Starej Pazovy. Dve druhé rovnoprávne ceny za interpretáciu si vyspievali Iveta Petrovičová z Padiny a Sára Valentíková z Pivnice a na porotu najpresvedčivejšie zapôsobil Vladimír Kriška z Hložian. Spevákov hudobne sprevádzal kovačický ľudový orchester Rosička.
 
foto
 
Foto Miruška Kočiš
 
V prestávke medzi súťažiacou časťou a vyhlásením víťazov, organizátori festivalu: Dom kultúry v Kovačici v spolupráci so ZŠ, si zaspomínali na prvé festivalové začiatky a na prvý festivalový ročník, ktorý sa uskutočnil roku 1992. Podujatie vzniklo a sa rozrastalo najmä vďaka učiteľovi hudobnej kultúry na ZŠ Mladých pokolení v Kovačici Pavlovi Nemčekovi, ktorému predseda Rady miestneho spoločenstva Kovačica Martin Zloch posthumne udelil diplom.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články