Kirbaj či kirvaj

Kirbaj či kirvaj
 
Ani jedno ani druhé slovko v slovenskom slovníku nenájdete. Avšak, viac - menej všetci vieme, že ide o slávnosť výročia posviacky kostola alebo u katolíkov aj sviatok patróna, ktorému je kostol zasvätený. Ide teda o cirkevné hody, ktoré napríklad v Kulpíne a Kovačici prebiehali v minulú nedeľu a v týchto dňoch sa kirbaje s jarmokmi usporiadajú v Padine a Silbaši. V silbašských cirkevných priestoroch si ešte na túto nedeľu možno obzrieť aj zaujímavú výstavu, z ktorej ponúkame niekoľko fotografií:
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
V Silbaši cirkevné hody pripadajú na 31.-ého októbra - v ten deň roku 1886 posvätili kostol. Kirbaj usporiadajú v stredu a tejto tradičnej výročnej slávnosti, ale pri miestnom kostole, spojenej s nakupovaním cukríkov, medovníkov, vození na kolotoči sa tešia najmä deti.
 
Príležitostnými bohoslužbami v evanjelickom chráme Božom si cirkevný zbor v Kulpíne pripomenul Pamiatku posvätenia tohto chrámu v nedeľu 21. októbra. Bol to ako aj každý rok slávnostný deň pre evanjelickú a. v. cirkev, a potom aj pre celú osadu. Sprievodným podujatím cirkevných osláv bol dedinský kirvaj. Kulpínsky slovenský kostol bol vybudovaný za pôsobenia evanjelického farára Félixa Kutlíka pred 133 rokmi a posvätený bol 19. októbra roku 1879. Odvtedy každý rok v Kulpíne v prvú nedeľu po 19. októbri býva pamiatka posvätenia chrámu Božieho - ľudovo kirvaj.
 
V Kovačici bol slovenský evanjelický kostol vystavaný a vysvätený pred 184 rokmi, ešte v roku 1828. V roku 1914 bola dostavaná veža a vtedy bol nainštalovaný aj organ. V tomto chráme okrem bohoslužieb, často prebiehajú aj koncerty vážnej hudby, lebo je mimoriadne akustický. Cirkevný sviatok je 20. októbra a oslávili ho v minulú nedeľu a na budúcu nedeľu , teda 28. októbra, v kovačickom chráme Božom bude koncert pri príležitosti oslavy jubilea Pavla Tomáša st. - 40 rokov hudobného účinkovania a umeleckej tvorby. Koncert sa začne o 17. hodine.
 
Aj padinský kostol je pomerne starý, s jeho stavbou sa začalo o 6 rokov po kovačickom a vystavaný je v rokoch 1834 - 1839. Cirkevný sviatok, kirvaj býva v posledná nedeľa v októbri.
 
V tohtoročnú poslednú októbrovú nedeľu, teda 28.októbra - na kirvajovú nedeľu v padinskom dome kultúry ochotníci s Nadlaku s Rumunska sa predstavia s divadelnou komédiou „Francúzka posteľ“ . Začiatok je o 19. hodine a vstupné je 150 dinárov. Divadlo je určené pre návštevníkov starších ako 16 rokov.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články