165 ročné Múzeum Vojvodiny

165 ročné Múzeum Vojvodiny
 
Múzeum Vojvodiny leží v starej časti Nového Sadu neďaleko dunajského brehu a zameriava sa na umenie a prírodné vedy. Vo svojich zbierkach má viac než 400 000 predmetov a vlastní knižný fond s vyše 50 000 publikácií. Založila ho Matica srbská v roku 1847 a predstavuje najvýznamnejšiu muzeálnu inštitúciu vo Vojvodine. Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne od roku 2004 pôsobí ako pracovná jednotka pod správou Múzea Vojvodiny. Zajtra Múzeum Vojvodiny oslávi 165. narodeniny.
 
foto
 
Múzeum Vojvodiny sídli v dvoch typických klasicistických budovách. Vlastní exponáty od paleolitu cez 19. storočie až po udalosti oboch svetových vojen, ktoré sú usporiadané historicky, archeologicky.
 
foto
 
O Múzeu Vojvodiny viac tu: http://www.muzejvojvodine.org.rs/
 
Muzeálny komplex v Kulpíne - Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne, ktoré 8 rokov pôsobí v rámci Múzea Vojvodiny si na budúci rok pripomenie 20. výročie svojho založenia.
 
 
Zajtra 26. októbra pri príležitosti oslavy 165 rokov od založenia Múzea Vojvodiny slávnosti otvorí predseda Zhromaždenia AP Vojvodiny István Pásztor. V pokračovaní bude nasledovať podpisovanie protokolu o spolupráci medzi Múzeom Vojvodiny a Múzeom Slavónska v Osijeku a o 15:00 bude vernisáž výstavy: Výstavné plagáty Múzea Vojvodiny.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články