Ján Kvačala – návrat do rodiska

Ján Kvačala – návrat do rodiska
 
Dnes, keď si pripomíname 150. výročie narodenia Dr. Jána Kvačalu, chceme pokračovať v snahe oboznámiť čím širšiu verejnosť so životom a dielom tohto vedca svetového mena, tak ako sme to začali pred 15 rokmi v Knižnici Štefana Homolu príležitostnou dokumentárnou výstavou - povedal na včerajšom matičnom večierku novinár a publicista Jaroslav Čiep. Na úvod programu, ktorý bol – ako sme očakávali a ako nás na to už zvykli – vcelku vydarený, prítomných v Dome MSS Ľudovíta Mišíka privítala predsedníčka MSS Katarína Melegová – Melichová.
 
foto
 
V podstate i teraz nám ide o pokus vystavať duchovný pomník Jánovi Kvačalovi s nádejou, že sa mu v budúcnosti dostane patričného ocenenia. Jedným z ocenení možno považovať aj napr. odhalenie spomienkovej tabule na budove lekárne v Petrovci v auguste tohto roku, alebo aj vydanie knihy o Komenskom z pera Jána Kvačalu v rovnakom čase. - Zhodnotil na záver svojho prednesu Jaroslav Čiep. Katarína Melegová – Melichová ozrejmila, že ide o časť obsiahlejšieho referátu Jaroslava Čiepa, ktorý prečítal na tohtoročnej medzinárodnej vedeckej konferencii v Nadlaku.
 
foto
 
foto
 
Viac z referátu Jaroslava Čiepa a diela Jána Kvačalu:
 
 
Vo vydarenom, pestrom programe pomenovanom Ján Kvačala – návrat do rodiska úryvky z Kvačalovho diela prečítali Miluška Anušiaková – Majerová a Rastislav Labáth a piesne z tohtoročného selenčského festivalu Zlatý kľúč 2012 zaspievali Margarita Benková, Miroslav Menďan, Andrea Lačoková a Anna Zorňanová.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #1 BravoJán 2012-10-27 13:39
Blahoželám, Tvoja a Vaša práca je nehynúca.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články