12. november – deň pracovného voľna

12. november – deň pracovného voľna
 
Vlani na sklonku roka nám pribudol ďalší štátny sviatok a tak v tomto roku 11. november - Deň prímeria v Prvej svetovej vojne prvýkrát oslavujeme. Keďže pripadá v nedeľu, v pondelok 12. novembra budeme mať pracovné voľno. Tohtoročný Martin (11. november) na bielom koni pravdepodobne nepríde a potešenie z prvého snehu nám nedožičí, avšak prináša nám inú radosť: nepracovný deň.
 
11. november - Deň prímeria v Prvej svetovej vojne je novým štátnym sviatkom a dňom pracovného voľna. Ustanovili ho na počesť všetkých nevinných obetí v období rokov 1914 -1918.
 
Do zoznamu našich štátnych sviatkov na sklonku roka 2011, okrem 11. novembra, pribudol i 21. október Deň spomienky na obete Druhej svetovej vojny. Tento sviatok v bežnom roku tiež bol v nedeľu a keďže sa má oslavovať pracovne, iba sme si vďaka médiám pripomenuli „krvavú jeseň“ roku 1941, keď nemecké okupačné sily vykonali masový zločin nad civilným obyvateľstvom v Kragujevci a v celom Srbsku.
 
Úhrne teraz v Srbsku máme tieto nepracovné dni: 1.a 2. január (Nový rok), 15. a 16. február (Deň štátnosti- Sretenje), 1. a 2. máj (Sviatok práce), 9. máj (Deň víťazstva) a 11. november Deň prímeria v Prvej svetovej vojne. Dni pracovného voľna sú aj 7. január, keď je pravoslávny cirkevný sviatok Vianoce čiže Božić ako aj veľkonočné sviatky od Veľkého piatku až po Veľkonočný utorok.
 
Pracovne sa oslavuje Svätý Sava (27. január), Vidovdan (28. jún) a 21. október Deň spomienky na obete Druhej svetovej vojny.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články