Slovensko – vojvodinská spolupráca v oblasti poľnohospodárstva

Slovensko – vojvodinská spolupráca v oblasti poľnohospodárstva
 
Delegácia zo Slovenskej republiky vedená štátnym tajomníkom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Štefanom Adamom včera navštívila Nový Sad . S podpredsedom Vlády Vojvodiny a pokrajinským tajomníkom pre poľnohospodárstvo, vodné hospodárstvo a lesníctvo Goranom Ješićom viedli rozhovory o ďalšej spolupráci a vzájomnej podpore v oblasti poľnohospodárstva. V delegácii bol veľvyslanec SR v Belehrade J.E. Ján Varšo, generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva – rastlinnej a živočíšnej výroby Ján Vajs a generálny riaditeľ Sekcie lesníctva a spracovania dreva Ján Mizerák..
 
foto
 
 
Podľa správy Pokrajinského sekretariátu pre informácie v rozhovore sa zhodli na prehlbovaní spolupráce v oblasti poľnohospodárstva a skonkretizovali účasť oboch krajín na poľnohospodárskych veľtrhoch v Novom Sade a Nitre. Slovensko bude partnerskou krajinou na Novosadskom veľtrhu v roku 2016, keď aj prevezme predsedanie v EU.
 
-So Slovenskom nás viaže veľa toho, počnúc od veľkého počtu Slovákov vo Vojvodine, cez podobné politické a kultúrne skúsenosti v posledných desaťročiach až po tradičné vzájomné priateľstvá a blízkosť našich mentalít. Preto spolu s urýchlením spolupráce v oblasti európskych integrácií, so Slovenskom musíme uskutočniť omnoho lepšiu ekonomickú spoluprácu, zvlášť v oblasti poľnohospodárstva, pre ktorú existujú aj zdroje aj možnosti - povedal Goran Ješić.
 
Na stretnutí bola dohovorená aj skorá cesta odborníkov z Vojvodiny na Slovensko, kde by sa mali dôkladnejšie oboznámiť so zákonnou legislatívou z oblasti pestovania geneticky modifikovaných plodín a osiva, keďže túto oblasť na ceste do EU musíme definovať v súlade s európskym zákonodarstvom.
 
Na stretnutí sa zúčastnili i predstavitelia verejných podnikov Vojvodinašume a Vode Vojvodine ako aj poslanec v pokrajinskom zhromaždení z obce Báčsky Petrovec Ján Bohuš.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články