39. Rozhlasová súťaž recitátorov

39. Rozhlasová súťaž recitátorov
 
Včera na 39. ročníku Rozhlasovej súťaže recitátorov zvíťazili: Jana Viergová z Aradáča, Miluška Vranková z Kysáča, Martin Krajčík z Báčskeho Petrovca a Ján Chrťan z Kovačice. Súťaž prebiehala v štúdiu M Rádia Nový Sad, ktoré aj naďalej môže byť pyšné na toto najstaršie rozhlasové programové podujatie. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 60 recitátorov takmer zo všetkých slovenských prostredí.
 
foto
 
Na javisku štúdia M ich privítala zodpovedná redaktorka Slovenskej redakcie RNS Milina Florianová, tiež generálny riaditeľ RUV RTV Siniša Isakov a súťaž otvorila predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová. Súťažiacich určite motivovala predostretá príležitosť vycestovať na Mikulášske hody do Bratislavy začiatkom decembra ako aj angažmán v porote festivalu 3xĎ. Recitátori súťažili v 4. kategóriách a prednesy hodnotila porota v zložení Katarína Melegová Melichová (predsedníčka), Ján Širka a Jana Lačoková. Moderovala Marína Chorvátová.
 
Odborná porota rozhodla takto:
 
1. kategória: nižšie ročníky, prednes poézie
III. cena Jelena Mišćevićová, Nový Sad /Milina Struháriková/
II. cena Laura Pantelićová, Báčsky Petrovec /Miluška Anušiaková Majerová/
I. cena Jana Viergová, Aradáč /Soňa Zahorcová/
 
foto
 
foto
 
2. kategória: prednes prózy
III. cena Vladimír Fábry, Čelarevo /Mária Kukučková Supeková/
II. cena Martina Čížiková, Kovačica /Mária Kotvášová/
I. cena Miluška Vranková, Kysáč /Ľudmila Berédiová-Stupavská/
 
3. kategória: vyššie ročníky – prednes poézie
III. cena Martin Chrťan, Kovačica /Mária Kotvášová/
II. cena Jana Rumanová, Stará Pazova /Lýdia Gedeľovská/
I. cena Martin Krajčík, Báčsky Petrovec /Miluška Anušiaková Majerová/
 
foto
 
foto
 
4. kategória: stredoškoláci a študenti
III. cena Michaela Kočišová,Stará Pazova /Anna Simonovićová/
II. Anna Berédiová (Selenča), Gymnázium Jána Kollára,Báčsky Petrovec /Marta Pavčoková/
I. cena Ján Chrťan , Kovačica /Mária Kotvášová /
 
foto
 
foto
 
Súťaž, ktorá o rok oslávi okrúhle, 40. narodeniny, organizuje Slovenská redakcia RNS, za podpory Matice Slovenskej v Srbsku, Výboru pre vzdelávanie NRSNM a Asociácie slovenských pedagógov. Tohtoročná rekordná účasť svedčí o tom, že nezabúdame na krásne slovo a umenie, akokoľvek sa zdá byť, predsa nie je zahodené do toho posledného kúta sveta. A ani naša materinská reč.
 
Andrea Speváková

Komentárov  

+2 #2 Guest 2012-11-15 16:33
Niečo také bolo počuť už po samej súťaži. Čo je však z toho pravda, možno iba odhadovať, keďže nemáme mená vlaňajších a tohtoročných účastníkov..., niekto ich však má a dobre by bolo, aby si to overil a v budúcnosti sa vyhnúť takýmto nedopatreniam, ak naozaj boli. Treba, aby si to potom zobrali na svedomie aj tí, ktorí tieto deti do nesprávnej kategórie prihlásili.
Iné je, že sa niektoré deti na javisku trápili so 7, až viac minútovým prednesom, dokonca boli i odmenené, i keď bolo jasne, čierne na bielom, povedané, že prednes nesmie prestúpiť 3 minúty (teda, malo by sa tolerovať tých 3´25´´)... Je umením aj vedieť skrátiť text.
Nebolo by odveci formovať súťažnú kategóriu pre deti, ktoré navštevujú hodiny slovenčiny s prvkami národnej kultúry, ak sa ich na súťaž prihlási dostatočný počet. Bola by to fér hra...
Ináč, tá báseň, kde sa spomína čierna mačka..., vyznieva veľmi vulgárne a dvojzmyselne, vôbec nie, aby ju recitovali deti, skôr taká riadna napudrovaná koketa...
Správnym výberom priliehavého textu a recitátorov (bez hovorovej vady), akceptovaním pokynov organizátorov súťaže..., ušetríme mnohým nepríjemný pocit. :-)
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Guest 2012-11-15 00:57
Trochu nerozumiem tym kategoriam,vyssie a nizsie rocniky...tie nizsie,to by mali byt od prveho po stvrty rocnik,nie?alebo sa mylim,lebo je tam medzi odmenenymi aj jedna piatacka...vlani som nebola,ale pocula som ze vari tiez boli isti vitazi,a este aj s istymi basnami.Je to mozne,ci su to len klebety tych co si myslia ze treba motivovat deti aby sa isli sutazit,a to po prve tak ze budu vediet ze naozaj maju sancu tam aj nieco dostat?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články