IN MEMORIAM Todor Gajinov

IN MEMORIAM Todor Gajinov
 
Dnes v Novom Sade umrel Todor Gajinov, niekdajší podpredseda Výkonnej rady AP Vojvodiny a posledný predseda Ústavného súdu Vojvodiny. Narodil sa 1937. roku v Kulpíne, gymnázium zakončil v Báčskom Petrovci, Právnickú fakultu v Belehrade kde absolvoval i Školu celonárodnej obrany o vojnovom zákonodarstve a súdnictve.
 
foto
 
Pracoval ako sudca v Žablji a neskôr v Novom Sade najprv v Okresnom hospodárskom súde a potom i v Najvyššom súde Vojvodiny. Celé desaťročie bol pokrajinským tajomníkom pre zákonodarstvo a zastával i funkciu podpredsedu Výkonnej rady AP Vojvodiny. Tiež bol posledným predsedom Ústavného súdu Vojvodiny a z tejto funkcie rezignoval počas politického prenasledovania zástancov autonómie - autonomistov. Potom vykonával funkciu námestníka riaditeľa Vedeckého ústavu pre roľníctvo a zeleninárstvo v Novom Sade a prednášal na právnických fakultách v Novom Sade a Záhrebe. Vyznamenaný bol Radom zásluh za národ v roku 1975, Plaketou celonárodnej obrany v roku 1982 a Plaketou bezpečnosti SFRJ v roku 1986. Do roku 2010 bol poradcom predsedu Zhromaždenia AP Vojvodiny
 
Bol aj členom Politickej rady Ligy sociálnych demokratov (LSV) Sústrastný telegram rodine zosnulého Todora Gajinova v mene LSV zaslal predseda Nenad Čanak. V telegrame vysoko zhodnotil prínos Todora Gajinova pre Vojvodinu, v ktorej dejinách natrvalo zostane zapísaný. O práva Vojvodiny bojoval do poslednej chvíle. Pred mesiacom denník Danas zverejnil tento jeho text:
 
 
O aktivitách Todora Gajinova v zachovaní autonómie Vojvodiny sme písali aj na tomto portáli:
 
 
Todor Gajinov sa pravidelne zúčastňoval aj v akciách v Kulpíne. Stál i pri zakladaní Poľnohospodárskeho múzea a Klubu Kulpínčanov.
 
Česť jeho pamiatke.
 
K.P.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články