Odznel tradičný program Jesenné listy

Odznel tradičný program Jesenné listy
 
Sieňou kultúrneho domu v Hložanoch sa v nedeľu 18. novembra v podvečerných hodinách rozozvučali Jesenné listy. Organizátorom tohto tradičného jesenného programu, venovaného ľudovým a lyrickým piesňam, bol hložiansky Miestny odbor Matice slovenskej. Podujatie teraz druhýkrát prebiehalo bez jeho ideového tvorcu a predsedu MOMS Hložany Mr. Samuela Feketeho, ktorý vlani po ťažkej chorobe zomrel.
 
foto
 
Trio RAJ
 
Program Jesenné listy 2012 pozostával iba zo spevu hložianskych interpretov. Nevystalo ani poetické pásmo s veršami Samuela Feketeho, ktorého horlivú prácu na matičnom, kultúrnom a osvetovom poli si účastníci programu aj takto pripomenuli. V rámci úvodnej časti programu sa prihovorila predsedníčka MOMS Hložany Mária Bartošová Korčoková.
 
foto
 
Predsedníčka MOMS Hložany M. Bartošová Korčoková
 
V programe vystúpili známi hložianski speváci a speváčky : Rastislav Struhár, Adam Vladislav Stupavský, Jaroslav Kriška, (inak trio RAJ), Renata Lovásová, Iveta Dorčová, skupina Deža Bu – Marína Zahorcová, Marta Gažová, Katarína Dobríková, Jana Uramová ako i mladí nádejní hložianski speváci Vladimír Kriška a Ema Gažová.
 
foto
 
Skupina Deža Bu
 
Tak okrem populárnych upravených skladieb skupiny ABBA, Mariah Carey odzneli aj naše známe lyricko tanečné skladby a aj niekoľko ľudoviek. Hudobnú časť programu mali na starosti hudobná dvojica Rastislav Struhár a Ivan Galamboš. V poetickom pásme účinkovali Jasna Čipkárová, Monika Bažaľová a Elenka Vršková, ktorá zároveň aj moderovala program.
 
foto
 
Renata Lovásova
 
Hlučné potlesky svedčili, že sa aj tento ročník programu Jesenné listy vydaril. Sledovalo ho vyše 130 divákov. A ako sme sa dozvedeli od člena Správnej rady Ondreja Stupavského Endyho, v minulé roky na večierok chodievalo v priemere 70 – 90 návštevníkov. Kultúrno – umelecký program Jesenné listy 2012 boli tentoraz trochu z inakším konceptom ale rovnakým poslaním - zachovávať si kultúrne dedičstvo a identitu. O trefnú úpravu javiska znázorňujúceho jeseň sa postarali členky spolku žien Slovenka, ktoré pri tejto príležitosti vo svojich miestnostiach na poschodí Domu kultúry nainštalovali výstavu kvasenia kapusty, stiebania papriky, vyberania tekvicových semiačok a ďalších prác spätých s týmto obdobím.
 
foto
 
Spolok žien Slovenka z Hložian nainštaloval výstavu pod názvom Jesenné práce
 
Výstava bude otvorená na poschodí Domu kultúry v Hložanoch aj v nasledujúcu nedeľu počas programu Slnečná jeseň.
 
Okrem predstaviteľov miestnych mimovládnych organizácii svojou prítomnosťou toto podujatie poctili vzácni hostia: predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová - Melichová s manželom, podpredseda MSS Vladimír Fekete, predseda Rady miestneho spoločenstva a zároveň pokrajinský poslanec Ján Bohuš, hložiansky evanjelický farár Jaroslav Kopčok s manželkou a ďalší.
 
Jasminka Činčuráková Galambošová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články